Björn Söder

Björn Olof Söder är svensk politiker som företräder Sverigedemokraterna. Sedan 2010 är han riksdagsledamot för Stockholms län och sedan 29 september 2014 riksdagens andra vice talman.


Söder är född 3 januari år 1976 i Väsby församling i Malmöhus län. Innan han inträdde i riksdagen arbetade han inom livsmedelsindustrin vid Skånemejerier. Han gick med i Framstegspartiet 1991 och lämnade 1994 efter splittringar inom partiet och gick då med i Sverigedemokraterna. 1998 valdes han in som ersättare i partistyrelsen. Han lämnade värnplikten med fänriksgrad år 1998. Från 1998-2002 var han ledamot i Höörs kommunfullmäktige.


Söder blev invald i Svenska kyrkans kyrkomöte och stiftsfullmäktige i Lund 2001-2009, numera är han inte längre med i Svenska kyrkan utan trätt ur. År 2001 blev han invald i Sverigedemokraternas verkställande utskott, vid riksårsmötet 2003 till vice partiledare och tog sin civilingenjörsexamen från Lunds tekniska högskola. År 2005 valdes han till partisekreterare. Han var ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige från 2006-2010.


För tillfället är han ledamot i Kristianstads kommunfullmäktige sedan 2015. Sverigedemokraternas riksdagsvallista inför valet 2010 var Söder placerad på andra plats efter Jimmie Åkesson, partiledare. Den 26 februari avgick han från det tio år långa uppdraget som partisekreterare.


På sin blogg på SD-kuriren har Söder under en lång tid gjort kontroversiella uttalanden i politisla och samhällsrelaterade frågor, bland annat om homosexualitet där han kallat det en sexuell avart. Han har påståtts jämföra det med tidelag och pedofili. Han har förklarat att han stödjer dödsstraff (i egenskap av privatperson och inte i sin yrkesroll).


Han har även uttryckt att assimilering inte handlar om att bli svensk medborgare utan att även tillhöra den svenska gruppen etniskt, och ett av hans uttalanden som gällde skillnaderna mellan judar och etniska svenskar uppmärksammades som ett av årets grövsta antisemitiska uttalanden av bland annat Simon Wiesenthal Center.


25 Nov, 13:16
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson utesluter inte att det var Björn Söders twittrande som fick honom att stängas ute från den nyvalda partistyrelsen.
22 Nov, 06:02
Sverigedemokraterna räknar med ministerposter vid en ny valvinst – och pekar ut riktningen framåt med en rad radikala förslag som går utöver Tidöavtalet. Jag tror att det finns en stor folklig förankring, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
9 Nov, 18:26
Riksdagsledamöterna Carina Ståhl Herrstedt och Jonas Andersson får sannolikt lämna Sverigedemokraternas partistyrelse. Det står klart sedan valberedningens förslag blivit offentligt.
7 Nov, 18:34
Sverigedemokraternas Björn Söder ser ut att få lämna partistyrelsen, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.
26 Sep, 20:10
Moderater och sverigedemokrater ligger bakom nio av tio kritiska Twitterinlägg mot nyhetsmedier. Det visar forskning, som kartlagt hur svenska riksdagsledamöter använder X, tidigare Twitter, rapporterar tidningen Journalisten.
26 Aug, 06:50
SD-ledaren Jimmie Åkesson har haft ledigt i sommar. Inget har hörts från honom medan koraner bränts och det stormat kring SD-topparna Richard Jomshof och Björn Söder. I dag framträder han igen, på hemmaplan i Sölvesborg.
23 Aug, 08:14
Björn Söder (SD) bör avgå som ordförande för den svenska delegationen i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Det anser liberaler runt om i landet och kräver att partiledningen arbetar för att Söder ska petas från prestigeuppdraget, skriver Aftonbladet.
3 Aug, 14:18
Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) anklagar statsministern och talmannen för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride. Flera av de bilder han publicerade i samband med anklagelserna är inte från Stockholm Pride.
3 Aug, 12:38
SD-ledamoten Björn Söders uttalande om Pride gör honom olämplig att leda riksdagens OSSE-delegation, skriver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på X, tidigare Twitter.
3 Aug, 12:18
Samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna kan ta stryk av de senaste dagarnas kritiserade utspel från SD-företrädare. Det säger två statsvetare. Det är ett allvarligt problem för regeringen, det är det ingen tvekan om, säger statsvetaren Tommy Möller.
3 Aug, 08:40
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder påstår att Priderörelsen har kopplingar till pedofili.
27 Jun, 17:26
Statsminister Ulf Kristersson (M) tror ännu att Sverige kan ta steget in i Nato vid toppmötet om två veckor.
13 Jun, 15:13
"Drag story hours" har varit uppe för diskussion flera gånger under året, och svenskarnas åsikter om aktiviteten är delade. Läs mer här!
15 Maj, 11:25
Samtidigt som SD har gjort drag queens till slagträn i "kulturkriget" guidar Lillan och Tjorven barn på Dramaten. Dragduon vill ge en ingång till teatern.Som alla skådespelare anpassar vi oss efter vår publik, säger Razmus Nyström.
13 Maj, 19:16
SD:s riksdagsledamot Björn Söder får kritik från regeringshåll för att han kallat Migrationsverkets avgående generaldirektör Mikael Ribbenvik för en "asylaktivist" som ska städas bort.
9 Maj, 18:18
Björn Söder (SD) skriver på Twitter att "kulturkriget har börjat", angående dragartister.Liberalernas partisekreterare Gulan Avci tycker att Söder använder hårda ord, skriver Dagens Nyheter.
12 Apr, 11:10
"Moralisk kollaps", "ryggradslöst" och en present till Putin.Flera svenska politiker uppmanar till bojkott av Absolut vodka efter att ägaren Pernod Ricard börjat exportera till Ryssland igen.
14 Feb, 06:40
Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsutskottet ska kalla till sig Migrationsverkets generaldirektör. Skälet: att utskottets ledamöter ska kunna ställa frågor om påstådda missförhållanden på verket.
25 Nov 2022, 04:24
Kungen borde i egenskap av statschef vara den som föreslår nästa statsminister, skriver SD-ledamoten Björn Söder i en motion till riksdagen.
24 Nov 2022, 05:11
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) markerar mot de hatiska reaktioner som bibliotek som anordnar sagostunder med dragshowartister har fått ta emot."Jag ser oerhört allvarligt på det hat och hot som flera bibliotek har utsatts för på sista tiden", säger hon i ett uttalande till TT.
1 2 3 4 ... 7