MMA och UFC är inget annat än misshandel för nöjes skull

- 04/10/2014, 14:23 -
Totte Löfström

Totte Löfström

Nyheter24

Nyheter24:s Totte Löfström skriver om våldssporter, och om hur det är en helt absurd del av en modern sportkultur.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I kväll är det UFC-galan i Globen i Stockholm. För de som inte vet vad UFC är, står förkortningen för Ultimate Fighting Championship och är alltså en "sport" där två personer ska slå på varandra tills den ena antingen svimmar eller ger upp.

Det kanske är jag som är naiv, men jag tycker inte att den typen av underhållning borde sanktioneras och uppmuntras i ett modernt, civiliserat samhälle. Det är helt orimligt att något som är förbjudet och ses som ett stort problem i samhället i normala fall, ska uppmuntras om det görs i vad som kallas för en skyddad miljö.

Problemen med våldssporter brukar normalt uppmärksammas i samband med att något tragiskt har inträffat, men jag tycker att vi bör få igång en ordentlig samhällsdebatt om problemet redan innan detta tragiska har hänt. Det är nämligen ett faktum att de som tävlar i kväll riskerar att skadas allvarligt.

Ett argument som ofta dyker upp när kampsport diskuteras är att de räddar unga människor som annars skulle ha varit ute och slagits på gatan i stället, ungefär som att våldet i sig är oundvikligt men att vi måste kanalisera det på rätt sätt.

Det är en ganska sorglig syn på människor i allmänhet och unga män i synnerhet. Män har inte någon obskyr gen som gör att vi måste slå på andra människor. Det handlar om beteenden och om strukturer. Om unga människor använder våld torde väl lösningen ligga i att hjälpa dem bort från det våldsamma - inte att måla ut en ruta där det är ok att agera aggressivt och våldsamt.

Det är naivt att tro att våldsromantik skulle vara något som går att isolera till vissa sammanhang. Om man lär människor att agera våldsamt när de blir arga, kommer de att agera på samma sätt när de blir arga i andra sammanhang. Detta finns det oändligt många exempel på, både i och utanför kampsporten.

Frågan vi bör ställa oss är om våldsförhärligande verkligen är något vi vill ska vara en del av vårt samhälle och vår kultur. Ska det vara helt okej att misshandla någon till döds bara för att det sker uppe på en scen inför publik?

Jag tycker inte det.

Bör vi förbjuda MMA?