Totte Löfström
Totte Löfström - Foto: TT-montage

Göteborg och alla ni andra som säger "chex" – bara sluta!

"Det heter "kex", inte "chex". Det finns nämligen ingenting som heter "chex'".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Jag skulle vilja lyfta ett samhällsproblem. Då ni som har hittat in till den här krönikan med största sannolikhet redan har läst rubriken förstår ni säkert vad det är jag syftar på: att delar av Sveriges befolkning envisas med att säga "chex" i stället för det korrekta "kex".

Så här i inledningen vill jag lägga in en liten brasklapp om att det kan vara så att jag har missförstått hela grejen. Kanske är det så enkelt att Göteborg och andra delar av Sverige har ingått en konspiration med syfte att trolla oss andra, eller så är det någon långsökt göteborgsk ordvits jag inte förstår. Oavsett vilket är det dags att ni skärper er och börjar uttala ordet rätt.

Låt oss ta det från början; ett mycket vanligt argument för att man ska säga "chex" är att bokstavskombinationen "ke"uttalas "che" i svenskan. Som bevis pekar chexförespråkarna ofta på andra ke-ord som "kedja" och "kemi". Problemet är bara att just ordet "kex" är ett låneord från engelskan, och därför har ärvt uttalet därifrån.

"Kex" härstammar från det engelska ordet "cakes" - som förvisso betyder "tårta" när man översätter det till svenska, men av någon anledning ändå har gett namn åt en viss typ av småkakor på svenska. "Cakes" uttalas nämligen med ett tydligt k-ljud, vilket gör att även "kex" uttalas med ett k-ljud".

Med samma logik kan vi också förklara varför "kedja" uttalas med ch-ljud; för att det troligen härstammar från det engelska ordet "chain". Detsamma gäller för ordet "kemi" som härstammar från grekiskans Χημεία (som uttalas Chi̱meía - alltså med ett tydligt ch-ljud).

Så kan vi snälla, snälla lägga den här vansinniga debatten bakom oss nu, och läka den splittring det har orsakat vårt land? Det enda som behövs är att alla ni som säger "chex" letar på någon vän som säger "kex", och bara ber om ursäkt och lovar att bättra er. Ni har nämligen haft fel hela tiden, och ni måste kunna vara så storsinta att ni erkänner detta nu när ni har blivit överbevisade.

Jag tycker faktiskt att en ursäkt är det minsta ni kan kosta på er efter att ha haft fel i så många år.

/
Kex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad heter det?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.