Stockholm

Menskoppen är en gåva till alla fittbärare

Nyheter24:s Linnea Carlén.
Nyheter24:s Linnea Carlén. Foto: Magda Omerspahic

"Jag har kastat min sista tampong".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Krönika

Linnea Carlén är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter på @sompojkarna.

Så fungerar det!

Menskoppen är trattformad och finns i gummi, silikon eller plast. Den används genom att föras upp i fittan precis som en tampong och hålls sedan fast i en slags sugkoppseffekt. Den går bland annat att köpa på nätet eller på apotek runt om i Sverige.

Fittbärare

Ordet fittbärare är ett inkluderande begrepp för alla som har vad som vanligen kallas ett kvinnligt könsorgan, oavsett om de definierar sig själva som män, kvinnor eller något annat.

Sedan den dag jag förundrat stirrade ner i mina trosor och upptäckte en första mensfläck har tamponger varit ett stående inslag en vecka i månaden. 

Trots det är menstruation och menskydd något som jag och fittbärare med mig väldigt sällan pratar om. Mens är något ofräscht, och tamponger, bindor och trosskydd är något vi i tidig ålder lär oss både leva och smussla med.

Och det är rent ut sagt förjävligt.

Men det är vad vi lärt oss. Att sky mensen som pesten. Att hantera den så kliniskt att de flesta av oss inte ens vet vare sig färg, konsistens eller lukt på den. Det hjälper heller inte att det existerar en hel industri bestående av företag, reklam- och PR-bransch som livnär sig på att kränga klorblekta, inplastade menskydd som både bidrar till att skräpa ner miljön och torka ut slemhinnorna i fittan.

Det är därför inte konstigt att jag hörde ordet menskopp för första gången för två år sedan – och att min första reaktion var avgrundsdjupt äckel.

I dag är jag dock ledsen och uppriktigt talat förbannad över att ingen berättade om denna smidiga lilla uppfinning tidigare. Att så många fortfarande är så ovetande.


Du kanske undrar varför. Jo, därför att menskoppen är en gåva till världens alla fittbärare. 


Den kostar nämligen mellan 300-400 kronor och håller i minst två års tid, vilket innebär att du inte bara tjänar på det ekonomiskt utan även spar på miljön. Menskoppen sitter dessutom där den ska, så bekvämt att du knappt märker den. Du kan ha den i upp till 12 timmar i sträck och både sova, träna och göra precis allt du annars gjort. Till skillnad från tamponger och andra menskydd är den även befriad från både blekningsmedel, färgämnen, parfymer och lim. Och när mensen tagit slut kokar du bara koppen i en kastrull, och den är sedan redo att användas igen.


Är du trots detta skeptisk? Tänk då på hur sjukt det är att något så naturligt som mens kan vara så sorgligt frånkopplat kroppen.


Du är fri att göra precis vad du vill med den här informationen. Men jag har kastat min sista tampong. Och min fitta och jag har aldrig mått bättre.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.