Söndag 20 Jun
Stockholm

"Otacksamhet? Allt de ber om är att bli behandlade med lite jävla värdighet"

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl. Foto: Letti Freiwalds

tycker att de hungerstrejkande flyktingarna i Jämtland gjorde helt rätt.

Kommentera (783)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

De hade en dröm om att lära sig svenska, att skaffa arbete och att bli en del av det svenska samhället.

Men flyktingarna som hungerstrejkade och vägrade lämna bussen i Grytan utanför Östersund gjorde något somman uppenbarligen inte får göra som flykting i Sverige: de blev förbannade.

De sattes de på en buss i Malmö, sades att resan skulle ta "någon timme" (dentog 15 timmar) och att de inte fick någon information om var de skulle. 100 mil senare stannar bussen i Grytan, mitt ute i skogen utanför Östersund i Jämtland. Med all rätt tyckte flyktingarna att de blivit orättvist behandlade.

Men hur reagerade samhället? Ja, för att vara ärlig så blir jag mörkrädd avreaktionerna på Facebook och Twitter. Dessa flyktingar är tydligen otacksammaidioter som antingen kan nöja sig med vad de får, eller bara dra”hem”. 

Hur kan vi tala om Sverige som ett humant samhälle när vi inte ens ser svaga människor som just människor?

Vad fan ger dig rätten att hata att snacka om otacksamhet? Allt de ber om är att bli behandlade med lite jävla värdighet.

Men även etableradetyckare verkar helt ha spårat ur i just den här frågan.

I en skogstokig krönika skriver Aftonbladets Lena Melin att flyktingarnamåste ”besinna sig”, tänka rationellt och ha framtidaflyktingmottagande i åtanke. Ursäkta, men det är fanimig intederas uppgift.

Vad är det som fåross att fullständigt tappa fattningen av att de mest utsattafaktiskt ställer krav på sin omgivning? Det här är människor.Människor med drömmar och en vilja att skapa sig ett nytt hem. Ärdet det vi kallar otacksamhet? Om det enda vapnet du har att ta till är hungerstrejk, då har du verkligen ingenting, förutom möjligtvis hopp. 

Och om det enda en människa har är hopp, och du tar det hoppet ifrån den människan, förtjänar du då tacksamhet? Fundera lite på det. 

Tydligen finns detbara ett sätt att visa sin "tacksamhet": Att hålla käften.  

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (783)
Kopiera länk
Dela