Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

”Ojämställdheten får mig att må dåligt”

UPPDATERAD. Därför gör patriarkatet, där män som grupp är representerad, mig fruktansvärt illamående.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Seher Yilmaz är (2/3-2015) ordförande för Rättviseförmedlingen. 

"Jag är man och på mitt jobb tjänar faktiskt kvinnorna mer än mig!", "Anledningen till att du klagar på män är för att du är så jävla ful.", "Vadå, behöver inte jag som ung kille goda råd inför framtiden?", "Erkänn att du får kväljningar av män.".

Ja, män kan också diskrimineras och all form av diskriminering är dålig. Skillnaden är att alla dessa männens berättelser handlar om individuell diskriminering. Det kommer aldrig att få mig att sluta fokusera på kvinnor. Anledningen till det är väldigt enkel: det är fortfarande kvinnor som utsätts för strukturell diskriminering.

Det är fortfarande fler tjejer som drabbas av anorexi och som mår dåligt på grund av utseendefixering. Samhället berättar oftare och tydligare för tjejer och kvinnor hur de ska se ut. Det går så långt att till och med jag som är frisk, alldeles för ofta ställer mig tvångsmässigt på den där vågen som jag har gömt under min säng.

Börsbolagens styrelser består fortfarande till största del av män. Bara i går visade nya siffror från Andra AP-Fondens Kvinnoindex att utvecklingen backar och att vi nu är tillbaka på 2010 års siffror. Jag som kvinna erkänns inte för min kompetens, i stället tror man att jag inte kan hantera styrelsearbete baserat på mitt kön.

Länge har en av de största dödsorsakerna bland unga kvinnor i världen varit graviditet. Inte heller i Sverige kommer vi undan, här ser vi hur vårt välfärdssamhälle erbjuder oerhört bristfällig förlossningsvård. Något som är så naturligt som att föda barn och som varit en del av människan sedan tidernas begynnelse, leder fortfarande till problem och död för kvinnor. Så hade en jämställd värld aldrig behandlat kvinnor. Det är så kvinnor behandlas i ett patriarkalt samhälle.

Det är väldigt sällan en enskild man ger mig kväljningar. Men patriarkatet, där män som grupp är representerad, gör mig fruktansvärt illamående.

--

UPPDATERAD 2/3-2015

En tidigare version av denna krönika avpublicerades tillfälligt under ett antal timmar. Den före detta rubriken var missvisande och gjorde att innehållet i krönikan kunde missuppfattas. Då rubriken lyftes ur sitt sammanhang kunde det uppfattas som något skribenten inte står för, vilket inte är sant och blir tydligt för den som läser hela texten. Därför har vi valt att uppdatera rubriken från den tidigare: ”Män ger mig kväljningar” (vilken anspelade på alla de kommentarer som skribenten fick varje gång denne skrev en krönika om jämställdhet), till den nya: ”Ojämställdheten får mig att må dåligt”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.