Måndag 3 Okt
Stockholm

Chocken – det visar sig att jag saknar pung

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl. Foto: Letti Freivalds

har upptäckt något oväntat med sig själv.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Karl-Anders Lindahl

Karl-Anders Lindahl är politisk reporter och krönikör på Nyheter24. Följ honom på Twitter här: KarlAndersL  

Många har under helgen uppmärksammat proffstyckaren Joakim Lamottes lite speciella text i Göteborgs-Posten om "man-spreading", alltså fenomenet att män sitter bredbenta i kollektivtrafiken så att ingen annan får plats. 

Och Lamotte vet precis varför män sitter som de gör. Det beror nämligen på pungen. Det är mitt i texten som Joakim Lamotte kommer på sin geniala slutsats. Män MÅSTE sitta bredbenta och bräsa ut sig i offentligeheten. Vi har ju kulor som behöver luft och plats! Kvinnor har ju inga kroppsdelar alls som behöver luft och plats! Så måste det vara!

"Den här skillnaden mellan män och kvinnor hade jag totalt glömt bort i min iver att bedriva jämställdhetsarbete", skriver Lamotte. Han menar också att han mer eller mindre känner sig kränkt av debatten, och säger att alla ska lämna hans pung ifred. 

"I övrigt välkomnar jag den feministiska rörelsen", fortsätter Lamotte. Kan någon ge killen en medalj?

Låt oss testa teorin, rent veteskapligt. Brukar jag sitta bredbent i kollektivtrafiken? Nej, det brukar jag inte. Det är ärligt talat inget politiskt statement från min sida, det är bara inte min grej att sträcka ut benen på det viset. Har jag en pung? Ja. Ja, det har jag. 

Så vad betyder det här nu? Ja, antingen har Joakim Lamotte bara tänkt en vända, och har fel. Hans teori håller inte. Eller vänta.. betyder det här att jag inte har någon pung? SÅ måste det vara. Vilken chock! I alla dessa år har jag varit övertygad om att jag har en crazy funbag mellan benen, och nu visar det sig att det inte är så. Satan också. 

Eller så handlar det hela om grundläggande respekt för andra. Om det är trångt, håll ihop benen. Står du mitt i bussen och det är massor av folk runt omkring, ta av dig ryggan. Kommer det någon med en barnvagn, se till att den får plats. Och kanske man ska tänka efter innan man "välkomnar den feministiska rörelsen" utan att vilja göra den minsta lilla uppoffring. Och om du ska uttrycka dig korkat eller bete dig oförskämt, skyll inte på din pung. Det får oss andra med pung att se jävligt korkade ut. 

Kort sagt: Var inte ett drygt arsle. Även om du har pung. 

Är folk ohövliga i kollektivtrafiken?
Tack för din röst!
Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.