Söndag 5 Dec
Stockholm

Heja svenska blöjbytarpappor!

Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 2
Nyheter24:s Matilda Andersson. Foto: Nyheter24
2 av 2

"Skötbordens vara eller icke vara på herr- och damtoaletter är en viktig del i ett samhälle som vill verka för jämställda föräldraskap".

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Krönika

Matilda Andersson är nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @matilda_and 

Ashton Kutcher är nybliven pappa och lack. Han har nämligen lagt märke till att offentliga herrtoaletter helt saknar skötbord.

”Det finns ALDRIG skötbord på offentliga herrtoaletter. Den första offentliga toalett för män som jag går in på kommer jag att skriva om på min facebooksida”, skriver han. Inlägget har i skrivande stund delats av över 11 000 personer, gillats av över 200 000 och över 12 000 har kommenterat.

Jag säger: heja dig Ashton!

Skötbordens vara eller icke vara på herr- och damtoaletter är en viktig del i ett samhälle som vill verka för jämställda föräldraskap.

Så länge vi inte har könsneutrala toaletter krävs det att skötbord finns både på männens och kvinnornas.

Och det är här min hyllning till svensk jämställhet kommer in. Trots att vi har mycket kvar att jobba på så visar det här hur mycket längre än många andra länder vi faktiskt kommit – för här finns skötbord för både blöjbytarpappor- och mammor.

Tro mig, jämför du att vara på resande fot med blöjbarn i Sverige och utomlands så vinner Sverige. På snabbmatsrestauranger, bensinmackar, flygplatser, tågstationer – det finns skötbord på både männens och kvinnornas toaletter. Och finns inte det så finns det könsneutrala toaletter med skötbord.

Till skillnad mot när en är på resande fot utomlands – då får pappan antingen en semester fri från blöjbytning eller alternativt stå ut med skeptiska blickar när han kliver in med barnet på kvinnornas (ni som gör det sistnämnda, jag gillar er).

Hoppas Ashtons inlägg leder till mer skötbord på herrtoaletter, och fram tills dess så säger jag – heja Sverige, nu fortsätter vi visa vägen med jämställda blöjbytar-föräldrar!

Är du en jämställd blöjbytar-förälder?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela