Onsdag 6 Jul
Stockholm

Jag "lider" inte av min bacillskräck – den gör mig fräsch och ren!

Totte Löfström och Escherichia coli
Totte Löfström och Escherichia coli. Foto: Matilda Andersson/Wikimedia Commons

"Jag är inte rädd för att bli sjuk eller dö. Jag tycker bara att det är äckligt att få andras kiss på mina händer"

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

Nej, nu får det vara nog. Vi har hånats. Vi har spottats på. Och vi har blivit skrattade åt.

Ni har gett oss diagnoser. Ni har startat hela forskningsfält för att bevisa att vi har fel. Och ni har förpestat vår tillvaro genom att låta bli att tvätta händerna efter att ni varit på toaletten.

Men det är nog nu. Vi tänker inte ta det här längre. Det är dags att vi som är lite mer hygieniska än er andra får det erkännande vi förtjänar. Den respekt vi förtjänar.

Häromdagen kom nyheten att skägg innehåller fler bajsbakterier än en toalett. Fine, tänkte jag; då ska jag undvika att pussas med hipsters i fortsättningen. Men det tog bara några timmar innan arga, hatiska röster höjdes.

"Bakterier är inte farligt!", "Man kan inte bli sjuk av att få bakterier från att ta på något!", "Bakterier är bra för immunförsvaret!". Och så vidare. Det tycktes aldrig ta slut.

Och mitt i stormen hamnade vi som tycker att bajsbakterier låter ganska äckligt. Av någon anledning blev vi måltavlan för den våg av hån och protester som uppstod.

Trots att det inte var vi som hade lagt bajsbakterier i hipsterskägg från början, och trots att det inte var vi som forskade fram att de finns där.

Därför vill jag en gång för alla förklara för alla er fördomsfulla och elaka som förminskar vår kamp för att få slippa känna oss äckliga:

Det handlar inte om bakterier. Det handlar inte om att vi tror att vi ska bli sjuka. Och det handlar inte om att vi tror att vi ska dö.

Det handlar om att vi tycker att det är äckligt att behöva ta i samma dörrhandtag som någon som inte har tvättat händerna. Det handlar om att vi tycker att det är obehagligt när folk nyser på oss i kollektivtrafiken. Det handlar om att den där svettiga osten som har stått framme en hel förmiddag ser rätt äcklig ut.

Så snälla: låt oss sprita våra händer maniskt. Låt oss ha våra rutiner för hur vi kan besöka en offentlig toalett utan att röra vid någonting där inne utan att ha papper emellan. Och låt oss må illa en hel förmiddag för att ett snorigt barn på bussen rörde vi vår arm. Det får oss att må lite bättre.

Vi är hellre fräscha, väldoftande och rena, än har kiss på händerna. Är det verkligen så konstigt?

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.