Hanna Larsson.
Hanna Larsson. - Foto: Totte Löfström

Skrevande män ska ha skit – inte speciella lyxplatser på bussen

tycker att bussbolaget utnyttjar en viktig debatt för fel ändamål.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

“Nu kan du skreva på bussen” skriver Swebus i ett pressmeddelande. På Facebook presenterar de sin nya tilläggstjänst med dessa ord:

“Vi har hört debatten om folk som skrevar på bussen. Så vi tänkte att då inför vi ett ‘dubbelsäte’. Med två säten kan du nu breda ut dig lite extra och få en hel sätesrad – för dig som vill ha lite mer utrymme. Du får dessutom gå ombord före andra resenärer!”.

Jag antar att det här är Swebus försök att nå en ny målgrupp och förbättra varumärkets status. Det finns ju redan en utbredd klassuppdelning inom kollektivtrafiken på flyg och tåg.

Det är klart att folk ska få känna sig lite viktigare, rikare och bättre även på bussar – länge leve klassamhället där överklassen slipper beblanda sig med vanligt folk!

Uppmärksammandet av män som skrevar i kollektivtrafiken handlar om hur en del män anser sig ha rätten att ta upp – inte bara sin egen plats – utan även inkräkta på sin medresenärs plats.

Detta är ju ett problem som speglar ett grundläggande samhällsfenomen; män som tar sig rätten att roffa åt sig mer utrymme än kvinnor.

Swebus menar då alltså att lösningen på problemet inte är att få människor att inse att de inte har rätt till mer utrymme än någon annan, utan i stället visa att det är okej att inkräkta på andra människors utrymme om du har mer pengar än de vars utrymme du inkräktar på.

Snacka om att stjäla debatten, göra den kommersiell och sen pissa på den.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.