Stockholm

Skrevande män ska ha skit – inte speciella lyxplatser på bussen

Hanna Larsson.
Hanna Larsson. Foto: Totte Löfström

tycker att bussbolaget utnyttjar en viktig debatt för fel ändamål.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

“Nu kan du skreva på bussen” skriver Swebus i ett pressmeddelande. På Facebook presenterar de sin nya tilläggstjänst med dessa ord:

“Vi har hört debatten om folk som skrevar på bussen. Så vi tänkte att då inför vi ett ‘dubbelsäte’. Med två säten kan du nu breda ut dig lite extra och få en hel sätesrad – för dig som vill ha lite mer utrymme. Du får dessutom gå ombord före andra resenärer!”.

Jag antar att det här är Swebus försök att nå en ny målgrupp och förbättra varumärkets status. Det finns ju redan en utbredd klassuppdelning inom kollektivtrafiken på flyg och tåg.

Det är klart att folk ska få känna sig lite viktigare, rikare och bättre även på bussar – länge leve klassamhället där överklassen slipper beblanda sig med vanligt folk!

Uppmärksammandet av män som skrevar i kollektivtrafiken handlar om hur en del män anser sig ha rätten att ta upp – inte bara sin egen plats – utan även inkräkta på sin medresenärs plats.

Detta är ju ett problem som speglar ett grundläggande samhällsfenomen; män som tar sig rätten att roffa åt sig mer utrymme än kvinnor.

Swebus menar då alltså att lösningen på problemet inte är att få människor att inse att de inte har rätt till mer utrymme än någon annan, utan i stället visa att det är okej att inkräkta på andra människors utrymme om du har mer pengar än de vars utrymme du inkräktar på.

Snacka om att stjäla debatten, göra den kommersiell och sen pissa på den.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.