Lördag 28 Maj
Stockholm

Det bästa relationsråd jag ger folk: Gör slut

Emma Lindström.
Emma Lindström. Foto: Ellinor Svensson

vill att fler ska våga dumpa sina partners.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Lindström är praktikant på Nyheter24:s nyhetsredaktion.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m

Ni vet hur det brukar låta, en vän gnäller på sin kille som inte kan bete sig. Hon förklarar hur dum i huvudet han är och att han gör henne ledsen. Hon säger att han inte verkar förstå att de elaka sakerna han säger om hennes vikt, om hennes utseende och om hennes liv sårar henne.

Varje gång tjejgäng ses ska den kvinnan som för stunden har den sämsta relationen kräkas ur sig sin frustration över sin trötta snubbe och råden brukar hagla. "Han är nog bara stressad. Hjälp honom att slappna av", "Hetta upp ert sexliv" eller "Du ska inte ta åt dig, han menar det inte när han säger att din vikt gör dig äcklig". Vi söker efter ett sätt för vår vän att fixa sin relation.

Jag har slutat med det där. Nu för tiden när någon av mina vänner ber om hjälp har jag bara ett råd att ge. Gör slut. Helt ärligt, dumpa skiten ur det där aset för han kommer inte att ändra på sig trots att du bränner ut dig när du ska fixa ert förhållande.

Jag är inte intresserad av att mina vänskapsrelation ska handla om någons pojkvän. Ännu mindre intresserad är jag av att se mina vänner kämpa tills de gråter av utmattning när de försöker förstå vad de gör för fel. Oftast gör de inga fel alls i mina ögon. De råkar bara vara så att den andra personen i förhållandet inte lyfter ett finger för deras kärlek.

Därför brukar jag lyssna en stund när mina vänner gnäller och sedan avbryter jag med "men gör slut då?"

De brukar bli tysta en stund, som om de aldrig någonsin övervägt alternativet och det är de sjukaste de någonsin hört. Ibland har de aldrig tänkt tanken, då följer ett försvarstal. I andra fall ser jag lättnad i deras ögon. Det är äntligen någon som tar deras känslor på allvar. Någon som tänker stötta dem om de väljer att lämna. De vet att det kommer att göra ont men att någon finns där som vill hjälpa dem på vägen.

Mina vänner som lämnat relationer har blivit hundra gånger starkare. När de kan lämna sitt dåliga samvete över att inte vara lyckliga och slipper någon som håller dem tillbaka blommar de. Därför hyllar jag uppbrott, det kan vara det bästa du kan göra för din relation.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela