Tack mamma – för att du aldrig gav upp

Nyheter24:s Tina Misaghi vill hylla personen som aldrig gav upp på henne.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mitt första och starkaste barndomsminne är när jag, 3 år gammal slits ifrån min mammas armar utan att veta när vi kommer få ses igen, för att tvingas spendera helgen med min andra förälder som jag enligt lagen var tvungen att träffa.

Jag minns ingenting före eller efter det, det enda jag minns är känslan av saknaden efter min mamma i hela bröstkorgen.

Det är precis samma känsla som när jag idag, 20 år senare kramar dig hejdå mamma, efter att ha varit och hälsat på.

Jag vill tacka dig för de jobbiga åren du hade då, när du kämpade för att få behålla mig i ditt liv. Tack för att du dolde din kamp för mig när jag var barn, för att du inte ville att det skulle påverka mig i mitt senare liv. Tack för att du träffade din man som varit som min pappa. Tack för att du inte gav upp.

Tack för att du efter 10 månaders tid av misshandel och fängelsen på vägen till Sverige, rymde från den lägenheten du hamnade i när du först kom hit. För annars hade du blivit skickad tillbaka som de andra.

Tack för all glädje och alla råd du ger mig.

Och tack för att du alltid velat skydda mig, även när jag gjorde det svårt för dig.

Jag tänker ofta på vad som egentligen betyder något och på vad jag vill vara för typ av person, och varje gång slutar det med att jag önskar att jag en dag blir som dig.

Jag tänker också på att du i min ålder, levde i krig och under förtryck och drömde dig bort om en värld någon annanstans. Och att jag idag lever mitt fantastiska liv som du har gett mig.

Jag vill passa på att be om ursäkt för de gånger jag skämdes över att jag inte hade märkeskläder som de andra barnen. För när jag skämdes över mitt ursprung när mina kompisar frågade varför jag pratade konstigt hemma. För när jag fick dig att känna att du inte var tillräcklig. För alla nätter jag varit ute och gjort dig orolig och för alla gånger jag inte sett allt du gjort för mig.

Tack Mamma, för att du såg till att jag fick komma tillbaka till din armar igen.

Nu är det min tur att ge tillbaka!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.