Malin Wigen.
Malin Wigen. - Foto: Therese Korning/Nyheter24

Jämför inte ditt skägg med min mens

Det är helt orimligt att dra liknelser mellan rätten till mensskydd och rakhyvlar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:@MalinWigen

Under torsdagen publicerade Nyheter24 en artikel där det radades upp skäl till varför mensskydd borde vara gratis. Något som var mycket upprörande tyckte många. Det var mest män som höjde rösten, men även några kvinnor. Många hävdade att om det nu ska vara så att man ska få gratis mensskydd så ska minsann rakhyvlar också vara gratis för håret har man inte heller valt själv. Och skägg och hårväxt är minst lika jobbigt.

Och ja, visst är det så att man väljer hår lika mycket som man väljer mens men snälla, jämför inte din skäggväxt med min och andra kvinnors mens.

Det är inte män med skägg som tvingas stanna hemma från skolan för att skolan endast har fyra toaletter för 2000 personer.

Det är inte män med skägg som får lägre status och tvingas sova i ett skjul en gång i månaden. Det är kvinnor med mens som får göra det.

Det är inte män med skägg som får lära sig att det är något att skämmas över och att skägg är något som ska tystas ned.

Det är inte skägg som beskrivs som den vanligaste orsaken till skolavhopp i afrikanska länder och i Indien. Utan det är menstruationsrelaterande problem som är den vanligaste orsaken, enligt FN.

Det är inte män med skägg som riskerar sin hälsa genom att använda sig av smutsiga trasor, lera och torkad djuravföring på kroppen, av rädsla för att inte läcka. Det är flickor och kvinnor som gör det.

Slutligen.

Det är inte ditt skägg som ger dig kramper i magen och som gör att du inte kan röra dig.

Det är inte ditt skägg som tvingar dig att lägga en massa pengar på värktabletter, för att du ska kunna ta dig igenom vardagen.

Och vad jag vet har aldrig ditt skägg förskönats i reklamer med att färgas i en färg som inte alls är naturlig.

Så visst du kan kräva att det ska delas ut gratis rakhyvlar för att män (och kvinnor) ska få bort sitt hår. Men kom inte och säg att du lider lika mycket av din hårväxt som kvinnor i världen lider av sin menstruation.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

1 timme sedan
En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.