- Foto: Privat/TT-montage

Skäms på er, väljare!

Det är klart att politiken är skräp och ointressant när du bara orkar bry dig om hur landet ska styras, var fjärde år.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

Jag vet att det är något av ett tabu egentligen. Det brukar ju heta att det är politikens ansvar att engagera och motivera väljarkåren. Och visst är det väl så, i alla fall till viss del.

För om politiken klumpar ihop sig i mitten, är långtråkig, DÖtrist och inte alls underbar, så är det rätt självklart att väljarna slutar att bry sig. Det är ungefär det som har hänt i svensk politik.

Men hörni väljare; nog har ni väl lite jävla ansvar själva också?

Många av er bryr er inte ett skvatt om hur Sverige styrs, och ert demokratiska ansvar sträcker sig (i era egna huvuden) endast till att kolla på den avslutande partiledardebatten i SVT var fjärde år, för att sen bestämma vad ni ska rösta på.

I dag kom en undersökning som visade att drygt hälften av Sveriges befolkning inte vet vad Decemberöverenskommelsen (DÖ) är för något. Kortfattat handlar det om en deal som sex av riksdagens åtta partier ingick för att regeringen har färre röster i riksdagens omröstningar, än vad oppositionen har. Dealen var att Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna släpper fram regeringens budget, trots att de har möjlighet att stoppa den.

Om allianspartierna inte gått med på överenskommelsen så hade regeringen krisat och utlyst ett nyval. Det går nämligen inte att styra landet under sådana omständigheter.

Det här var en rätt viktig grej i svensk politik, och det har skrivits uppskattningsvis (väldigt uppskattningsvis) ungefär fyrtiotusen miljarder tecken om det sedan dealen ingicks.

För att ha missat vad Decemberöverenskommelsen är för något räcker det alltså inte med att bara inte bry sig. Tvärt om måste du aktivt ha kämpat för att inte ta till dig av all den information om DÖ som toppat nyhetssajter och skrivits på löpsedlar.

Hatar ni politik så mycket att ni aktivt försöker undvika att förstå vad våra folkvalda fattar för beslut om hur vi ska styra landet?

Politik borde inte vara tråkigt och trist, och där har politikerna och partierna ett stort ansvar. Men jag tycker faktiskt att alla som inte är politiker också har ett ansvar att visa i alla fall lite engagemang för hur Sverige styrs.

Demokrati handlar inte om att lägga tre små papperslappar i kuvert en söndag i september var fjärde år. Det måste vara mer.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.