Rasism.
1 av 3
Totte Löfström, debattchef på Nyheter24 - Foto: Matilda Andersson
Lisa Holm blev 17 år gammal
2 av 3
17-åriga Lisa Holm - Foto: Polisen
Lisa Holm.
3 av 3
Totte Löfström och Lisa Holm - Foto: Matilda Andersson/Polisen

Lisa Holm dog inte för att ni ska kunna vara rasistiska

Låt inte rasister och främlingsfientliga smeta på sitt hat på minnet av Lisa Holm.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

Sent i går kväll berättade polisen att man hittat den 17-åriga flickan Lisa Holms kropp, och att två personer nu sitter anhållna skäligen misstänkta för mord. Anonyma källor till Aftonbladet berättade även att de två anhållna var utländska gästarbetare.

Och genast svämmade Internet över av rasism, hatiska spekulationer och grova generaliseringar.

Lisa, en glad, 17-årig tjej som råkat ut för någonting fruktansvärt, skulle genast göras om till propaganda för rasism och främlingsfientlighet.

Man struntar fullständigt i vem hon var, vad hon hade för värderingar eller att familjen just nu går igenom något som de flesta av oss förhoppningsvis slipper att genomlida.

För det är så den här typen av människor resonerar. Om någon är född i ett annat land eller saknar svenskt medborgarskap är det genast förklaring nog till det hemska dådet de har begått. Det är samma sak varje gång.

Om det visar sig att de två personerna som sitter anhållna är skyldiga, är jag den första att fördöma hela deras existens. Det är vidrigt, fruktansvärt och totalt oförlåtligt. Det finns inga förmildrande omständigheter i sådana här fall.

Men deras agerande har inget som helst att göra med andra som kommit till Sverige för att gästarbeta. Det här är inte ett bevis på att vi måste minska invandringen. Det här är inte ett bevis på att vi måste stänga gränserna. Och det här är inte ett bevis på att utrikesfödda människor är ett hot mot Sverige.

Gör inte Lisa till en symbol. Sörj henne, förbanna att hon bara fick leva i 17 år, men smutsa inte ner de anhörigas minnen av henne med ert vidriga hat.

Nu sörjer vi Lisa, och hoppas att de skyldiga döms och får sina straff.

/
Relaterat
Senaste nytt

Zlatan Ibrahimovic stoppas – får inte vräka hyresgäst på Östermalm

Misstänkt dubbelmord i Norge

En person har efterlysts internationellt efter att två personer hittats döda i en lägenhet i den norska Kristiansand, skriver NTB.

Steg mot ny kärnkraft – men oklart när

Regeringen tar nu ett första steg för att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer och på fler platser än i dag. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte spå när en första ny reaktor skulle kunna stå klar.

Solna: Polisen rapporterar om trafikbrott

"På fyra platser inom Solna kommun rapporterades fyra fordonsförare. Detta skedde melllan klockan 08:34 till klockan 10:34.", skriver polisen på sin hemsida.

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

Tusentals barn diagnostiseras med npf-diagnoser varje år. Du som förälder kan ha rätt till flera tusen i ersättning från Försäkringskassan i ett så kallat omvårdnadsbidrag.

13-åring efter mordet: Man är van

En tonårspojke sköts ihjäl tidigt under onsdagskvällen vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm. Många personer befann sig i närheten och kunde snabbt ta sig till platsen. Man är van, säger en 13-årig pojke som såg den mördade tonåringen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.