Notera att författaren inte har någon som helst aning om ifall karaktären på bilden dör eller ej.
1 av 2
Notera att författaren inte har någon som helst aning om ifall karaktären på bilden dör eller ej. - Foto: Faksimil Game of Thrones
2 av 2
- Foto: Matilda Andersson

Här är reglerna för när man får spoila tv-serier

Är du trött på folk som spoilar filmer och tv-serier? Då kanske ansvaret i själva verket ligger på dig. Läs reglerna så vet du vad som gäller.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

Jag har stött på ett problem som jag vet att många känner igen sig i. Problemet stavas "spoilers", och innebär i praktiken att oinsatta och ointresserade personer tar sig rätt diktera vad andra människor får prata om.

Låt mig ge ett exempel: du sitter på jobbet och börjar prata med en kollega om hur awesome första säsongen av Game of thrones är. Ni skrattar, pratar och drömmer er tillbaka, när en tredje kollega plötsligt utbrister "Men sluta spoila!!1 Jag har inte sett Game of thrones än!!". Då förväntas du och din kollega bara sluta prata om serien, för att er korkade kollega inte har fått tummen ur att kolla på den.

Det är fullkomligt orimligt.

Jag tycker att vi en gång för alla sätter upp några regler för när man får och inte får spoila, för att få stopp på det mycket utbredda missbruk vi ser i dag.

Här är reglerna:

1. Spoiler-kortet får endast spelas ut om det är mindre än 7 dagar efter att det senaste avsnittet av en tv-serie har visats. Är det mer än 7 dagar ansvarar var och en själv för att inte råka ta del av handlingen, om man har för avsikt att se serien.

2. Om det är det sista avsnittet på en säsong av en tv-serie gäller samma regler som för punkt 1, men tidsspannet är 14 dagar. Detta för att skadan potentiellt är större.

3. För biofilmer gäller 30 dagars karantän då man inte får spoila handlingen och/eller slutet. Om det gått mer än 30 dagar och du inte vill veta handlingen, får du helt enkelt lämna rummet eller hålla för öronen.

4. Om en majoritet av personerna i ett samtal inte har sett en film/serie men har för avsikt att göra det inom 3 dagar, så får man inte spoila. Detta gäller oavsett hur gammal serien eller filmen är.

Så, då har vi fått det ur världen. Skönt!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Accepterar du reglerna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump startar strömningstjänst

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.