Här är reglerna för när man får spoila tv-serier

- 24/06/2015, 17:19 -
Notera att författaren inte har någon som helst aning om ifall karaktären på bilden dör eller ej.
1 av 2

Notera att författaren inte har någon som helst aning om ifall karaktären på bilden dör eller ej.

Faksimil Game of Thrones

2 av 2

Matilda Andersson

Är du trött på folk som spoilar filmer och tv-serier? Då kanske ansvaret i själva verket ligger på dig. Läs reglerna så vet du vad som gäller.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har stött på ett problem som jag vet att många känner igen sig i. Problemet stavas "spoilers", och innebär i praktiken att oinsatta och ointresserade personer tar sig rätt diktera vad andra människor får prata om.

Låt mig ge ett exempel: du sitter på jobbet och börjar prata med en kollega om hur awesome första säsongen av Game of thrones är. Ni skrattar, pratar och drömmer er tillbaka, när en tredje kollega plötsligt utbrister "Men sluta spoila!!1 Jag har inte sett Game of thrones än!!". Då förväntas du och din kollega bara sluta prata om serien, för att er korkade kollega inte har fått tummen ur att kolla på den.

Det är fullkomligt orimligt.

Jag tycker att vi en gång för alla sätter upp några regler för när man får och inte får spoila, för att få stopp på det mycket utbredda missbruk vi ser i dag.

Här är reglerna:

1. Spoiler-kortet får endast spelas ut om det är mindre än 7 dagar efter att det senaste avsnittet av en tv-serie har visats. Är det mer än 7 dagar ansvarar var och en själv för att inte råka ta del av handlingen, om man har för avsikt att se serien.

2. Om det är det sista avsnittet på en säsong av en tv-serie gäller samma regler som för punkt 1, men tidsspannet är 14 dagar. Detta för att skadan potentiellt är större.

3. För biofilmer gäller 30 dagars karantän då man inte får spoila handlingen och/eller slutet. Om det gått mer än 30 dagar och du inte vill veta handlingen, får du helt enkelt lämna rummet eller hålla för öronen.

4. Om en majoritet av personerna i ett samtal inte har sett en film/serie men har för avsikt att göra det inom 3 dagar, så får man inte spoila. Detta gäller oavsett hur gammal serien eller filmen är.

Så, då har vi fått det ur världen. Skönt!

Accepterar du reglerna?