Malin Wigen.
Malin Wigen. - Foto: Therese Korning/Nyheter24

Till föräldrarna i Vellinge: Skäms på er

Jag förstår inte hur föräldrar har mage att utmåla sina barn som offer för att de måste vistas på samma område som ensamkommande flyktingbarn.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:@MalinWigen

I veckan skrev Sydsvenskan om upprörda röster bland flera föräldrar i Vellinge kommun. Detta för att 30 ensamkommande flyktingbarn får bo i en gammal gymnastiksal vid en skola fram tills på söndag. Föräldrarna är oroliga över sina barns trygghet och under ett informationsmöte, där "stämningen var uppriven", undrade de om de ensamkommande barnen kommer vara åtskilda och om de är vaccinerade. De vill till och med flytta på sina barn till andra skolor.

Förutom att jag spontant känner att ni borde spruta in vaccin i era egna barn i stället, om ni nu är så oroliga, så känner jag också oro. Jag känner oro för er brist på empati och medmänsklighet. Jag kan verkligen inte förstå hur man kan vara så fientligt inställd mot barn, eller att man kan tycka att det vore så jävla hemskt om ens egna barn skulle umgås med andra barn med annan bakgrund och livserfarenhet.

Och jag undrar hur ni har mage att utmåla era barn som offer i den här situationen?

Era barn är långt ifrån offer. Det är inte era barn som fått fly sina hem. Och era barn befinner sig inte i ett okänt land utan sin pappa, mamma eller någon annan släkting. Dessutom är det inte era barn som saknar en famn att somna i eller som tvingas sova i en gammal gymnastiksal.

Era barn kommer heller inte vara traumatiserade av minnen som inget barn ska behöva ha. Och era barn kommer aldrig ses som ett problem som måste lösas.

Så ni behöver inte känna oro över era barn, deras liv är detsamma vare sig ensamkommande barn befinner sig på skolan eller inte.

Det är snarare barn som tvingas fly sina liv och bo i gamla gymnastiksalar vars trygghet som ni borde vara oroliga över. Att det ser ut så här i världen just nu är vad som borde göra er upprörda – och ingenting annat.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.