- Foto: Jerry Boman

Hur lång tid tar det innan vi får se drunknade flyktingbarn i Östersjön?

Har vi inte lärt oss någonting om vad som händer när man stänger gränsen och bygger murar?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det blir svårare och svårare att ta sig in i Sverige. I dag införs tillfälliga gränskontroller, för varje dag stärks retoriken, och politiker tävlar med varandra om vem som vill stänga gränserna mest. Vem som kan vara hårdast mot dem som flyr från krig och terror. Mot människor som behöver vår hjälp.

Ingen har sagt att det här är lätt – och ingen begär att Sverige ska rädda världen. Självklart måste Migrationsverket kunna hantera de människor som kommer hit. Men har vi inte lärt oss någonting om vad som händer när man stänger gränsen och bygger murar? Varje vecka hör vi om nya katastrofer på Medelhavet, hur flyktingsmugglare tjänar stora pengar medan familjer drunknar på den bedrägliga havet.

Östersjöns vatten är kallt. Längtan efter värme, ett bättre liv och en ljus framtid är stark. Ska vi ge flyktingsmugglare, banditer och utnyttjare ännu större chans att hålla på med sin skamlösa verksamhet?

Ingen har sagt att det här är lätt – men när vi säger nej vid gränsen och vid bron så måste vi förbereda oss på det värsta. Och risken är stor att vi en dag kommer se livlösa flyktingkroppar i Östersjön.

Vad säger vi till oss själva då?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.