Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur lång tid tar det innan vi får se drunknade flyktingbarn i Östersjön?

- 12/11/2015, 09:54 -

Jerry Boman

Har vi inte lärt oss någonting om vad som händer när man stänger gränsen och bygger murar?

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det blir svårare och svårare att ta sig in i Sverige. I dag införs tillfälliga gränskontroller, för varje dag stärks retoriken, och politiker tävlar med varandra om vem som vill stänga gränserna mest. Vem som kan vara hårdast mot dem som flyr från krig och terror. Mot människor som behöver vår hjälp.

Ingen har sagt att det här är lätt – och ingen begär att Sverige ska rädda världen. Självklart måste Migrationsverket kunna hantera de människor som kommer hit. Men har vi inte lärt oss någonting om vad som händer när man stänger gränsen och bygger murar? Varje vecka hör vi om nya katastrofer på Medelhavet, hur flyktingsmugglare tjänar stora pengar medan familjer drunknar på den bedrägliga havet.

Östersjöns vatten är kallt. Längtan efter värme, ett bättre liv och en ljus framtid är stark. Ska vi ge flyktingsmugglare, banditer och utnyttjare ännu större chans att hålla på med sin skamlösa verksamhet?

Ingen har sagt att det här är lätt – men när vi säger nej vid gränsen och vid bron så måste vi förbereda oss på det värsta. Och risken är stor att vi en dag kommer se livlösa flyktingkroppar i Östersjön.

Vad säger vi till oss själva då?