- Foto: Caroline Hotti/Lisa Aggeborn

Skit i riktig gran i år – köp en plastgran i stället

"Julgranar är dåliga för miljön och barrar bara ner ditt golv. Våga vägra barr, och köp en plastgran i stället!"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Nu är det bara 16 dagar kvar till julafton, vilket innebär att ungefär tre miljoner granar huggs ner bara för att ställas i vardagsrum runt om i Sverige.

Jag är helt för traditioner i allmänhet, men jag tycker att det är lite onödigt med traditioner som är dåliga för människor eller miljö, och "riktiga" julgranar är en typisk sådan.

De flesta tänker nog inte på det, men att år efter år köpa riktiga julgranar är inte speciellt bra för miljön. Att odla, frakta och återvinna julgranar kostar i både utsläpp och i diverse besprutning.

Därför har jag ett förslag: skit i julgranen helt, eller köp en plastgran i stället. Det är bättre på alla sätt: den barrar inte, även allergiker kan komma och ge dig julklappar, miljön mår bättre och du kan välja den i precis den färgen du själv känner för (själv har jag till exempel en vit plastgran hemma).

Nu finns det säkert ungefär tre miljoner svenskar som tänker "men de ser ju inte lika bra ut", men ingenting kunde vara mer fel. Visst, de billiga plastgranarna för typ 199 kr ser inget vidare ut, men om man är villig att betala lite mer än så finns det riktigt snygga kopior som ser ut exakt som en riktig gran.

Och om du ändå ska lägga runt 500 kr för en gran som dör på en vecka, kan du lika gärna köpa en snygg plastgran för någon tusenlapp. Om inte annat sparar du igen pengarna på två-tre jular.

Så kom igen nu, våga vägra halvdöda träd i jul!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.