Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skit i riktig gran i år – köp en plastgran i stället

1 av 1

Caroline Hotti/Lisa Aggeborn

Krönika. Totte Löfström | 08/12/2015 15:01

"Julgranar är dåliga för miljön och barrar bara ner ditt golv. Våga vägra barr, och köp en plastgran i stället!"

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu är det bara 16 dagar kvar till julafton, vilket innebär att ungefär tre miljoner granar huggs ner bara för att ställas i vardagsrum runt om i Sverige.

Jag är helt för traditioner i allmänhet, men jag tycker att det är lite onödigt med traditioner som är dåliga för människor eller miljö, och "riktiga" julgranar är en typisk sådan.

De flesta tänker nog inte på det, men att år efter år köpa riktiga julgranar är inte speciellt bra för miljön. Att odla, frakta och återvinna julgranar kostar i både utsläpp och i diverse besprutning.

Därför har jag ett förslag: skit i julgranen helt, eller köp en plastgran i stället. Det är bättre på alla sätt: den barrar inte, även allergiker kan komma och ge dig julklappar, miljön mår bättre och du kan välja den i precis den färgen du själv känner för (själv har jag till exempel en vit plastgran hemma).

Nu finns det säkert ungefär tre miljoner svenskar som tänker "men de ser ju inte lika bra ut", men ingenting kunde vara mer fel. Visst, de billiga plastgranarna för typ 199 kr ser inget vidare ut, men om man är villig att betala lite mer än så finns det riktigt snygga kopior som ser ut exakt som en riktig gran.

Och om du ändå ska lägga runt 500 kr för en gran som dör på en vecka, kan du lika gärna köpa en snygg plastgran för någon tusenlapp. Om inte annat sparar du igen pengarna på två-tre jular.

Så kom igen nu, våga vägra halvdöda träd i jul!