- Foto: Adam Ihse / Jerry Boman

Därför kommer dina barn att hata Håkan Hellström

Han har blivit Sveriges största nu, sägs det. Men är Håkan Hellström bara det för vår generation?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under julledigheten var det nog många som fick sig en rejäl arenakonsertinjektion hemma i tv-soffan när SVT visade "Håkan Hellström live på Ullevi 2014".

Dokumentären handlar om den där historiska aftonen i Göteborg förrförra sommaren. Kvällen då stjärnorna stod i perfekt linje och 69 349 personer upplevde något enastående. Något att berätta om för ens framtida barn, kanske?

Kanske inte.

För visst är det så, att det är svårt att helt och fullt omfamna våra föräldrars musiksmak? Det är som att det finns en inbyggd musikrevolt i våra tonårsgener. En instinkt som säger stopp när artister som Pugh Rogefeldt, Agnetha Fältskog, Tomas Ledin eller Lill-Babs vill leta sig ända in i hjärteroten.

Visst, det finns undantag – som Joakim Thåström och Nationalteatern – som omfamnats även av nya generationer. Men ändå.

När det kom till svenska artister – för face it: ska det riktigt bränna till måste det sjungas på svenska – behövde man i tonåren någonting nytt. Någonting ANNAT. Det behövdes en Håkan Hellström.

Så egentligen är det lika enkelt som det är trist. Men kanske också naturligt. Vi kommer aldrig att kunna dela Håkan Hellströms musik med våra barn. I alla fall inte fullt ut. Det spelar ingen roll vilken ofattbar låtskatt han har. Eller att han sålde slut 130 000 biljetter på tre timmar. Eller att hans konserter visades på biografer i hela landet. Eller att han var Sveriges största artist 2016.

Och egentligen är väl allt som det ska.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.