Att ge 16-åringar rösträtt är som att låta ekorrar bli piloter

- 06/01/2016, 12:47 -
Nyheter24:s Teodor Stig-Matz tycker inte 16-åringar ska få rösta.

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz tycker inte 16-åringar ska få rösta.

Tom Jerry Boman

Majoriteten av Sveriges 16-åringar tänker på hur de ska få tag på smuggelsprit till helgen och vilken porr de ska titta på.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Statens demokratiutredning säger att rösträtt för 16-åringar i kommunvalen är en bra idé. Jag tycker att det efter denna nyhet vore en bra idé att lägga ner statens demokratiutredning. Och, om förslaget om röstande 16-åringar blir verklighet, kanske vi borde tänka på att lägga ner hela demokratin.

Skämt åsido, när man är 16 år gammal så borde man inte ha makt över vad ens familj äter till middag, och absolut inte något så allvarligt som sin egen, eller någon annans, framtid.

Det är illa nog att människor som är 18 får rösta. Egentligen borde åldern höjas till typ 45. Det skulle innebära att jag själv inte skulle få rösta. Men med tanke på att jag har svårt att bestämma mig vad jag ska sätta på mig för kläder på morgonen så känns det ganska naturligt.

En av få organisationer i Sverige som vill att 16-åringar ska få rösta är Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom. Det vill säga 6 400 lillgamla miljömuppar. Att de vill kunna rösta tidigt är inte så konstigt. De är engagerade och har åsikter om saker.

Tyvärr är inte majoriteten av Sveriges 16-åringar som Grön ungdom. Majoriteten av Sveriges 16-åringar tänker på hur de ska få tag på smuggelsprit till helgen och vilken porr de ska titta på.

Att ge 16-åringar rösträtt är som att låta ekorrar utbilda sig till piloter. Dumt och onödigt.

Borde 16-åringar få rösta?