- Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24

Jag vill vara vegetarian – men restaurangerna vägrar skärpa sig

Det räcker inte med att restaurangen bara byter ut köttbiten mot en micrad sojafilé och tro att allt är frid och fröjd. Jag ställer högre krav än så.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Christian Ploog är reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @christian_ploog

Jag älskar att äta kött och fisk. Men det är fasiken inte det enda jag vill kunna välja på när jag går ut och äter. Därför stör det mig att se hur många restauranger har ett rent ut sagt bedrövligt utbud av vegetariska alternativ på menyn. Med tanke på det ökade intresset för vegetarisk mat är det också märkligt.

För det har hänt mycket på bara 20 år. Jag minns hur det var i skolmatsalen. Hur man tyckte att det vegetariska alternativet var både udda och oaptitligt. Hur det nästan ansågs som specialkost.

Lyckligtvis har samhällets syn på vegetarisk mat förändrats sedan dess. I dag känner alla minst en vegetarian. Och jag själv har med glädje upptäckt den vegetariska världen. Tyvärr verkar inte de svenska restaurangerna ha hängt med i utvecklingen.

För när man är ute och äter räcker det inte med att restaurangen bara byter ut köttbiten mot en micrad sojafilé och tro att allt är frid och fröjd. Det räcker inte med att hänvisa till menyns marginal för att där hitta enstaka pliktskyldiga vegetariska alternativ. Som en torr falafel eller en fantasilös risotto. Jag ställer högre krav än så.

Och det gör samhället också i uppluckringen av köttnormen. Sex av tio svenskar vill till exempel äta mer vegetariskt, enligt en undersökning.

Därför är jag glad att Sverige nu ska få sitt första vegetariska matprogram på tv. Det heter "Vegorätt" och drar igång i SVT på tisdag. En fullständigt rimlig utveckling av vår matkultur.

Bara dags för Sveriges restauranger att skärpa sig nu också.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.