Nyheter24:s Teodor Stig-Matz vill införa Facebook-körkort för äldre.
Nyheter24:s Teodor Stig-Matz vill införa Facebook-körkort för äldre. - Foto: Tom Jerry Boman

Det borde införas Facebook-körkort för människor över 50

Flyktingar som kommer hit får gå en kurs i svenska för invandrare. Det borde vara standard att människor över 50 får gå en kurs i hur man använder sociala medier.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ralf Edströms senaste Twitter-fadäs, där han säger att kondomer borde delas ut till nyanlända flyktingar för att "bevara Sverige svenskt", är förutom att vara gravt rasistiskt ett klassiskt exempel på "gammal förvirrad gubbe tror att sociala medier är hans jävla vardagsrum".

Du ser det hela tiden. Det behöver inte vara en kändis som Ralf, det kan lika gärna vara din farfar eller gammelmoster. Några glas vin i kroppen och plötsligt känns det helt okej för pensionären att skriva n-ordet i versaler, näthata på kvinnliga skribenter, och skriva trötta skämt om romer.

Självklart är det rasism och sexism som är de underliggande problemen i de här fallen. Men att skriva saker på internet är ungefär som att ställa sig och skrika saker på ett torg. Jag tror knappast att Lars, 71, hade stått mitt i stan och ropat ut sitt avgrundshat mot Zara Larsson om internet inte funnits.

Sen finns det de fall där rasism eller sexism inte är problemet. Ofta är gamla människor bara extremt förvirrade på sociala medier. Privata meddelanden blir statusuppdateringar, punkter kommer efter emojis, och alla inlägg följs av en signatur. Det är egentligen inte konstigare än att en flykting som kommer hit inte kan språket.

Flyktingar som kommer hit får gå en kurs i svenska för invandrare. Det borde vara standard att människor över 50 får gå en kurs i hur man använder sociala medier. När de klarar kursen kan de få ett litet diplom, ett körkort eller ett medborgarskap om man så vill.

Självklart skulle kursen inte vara obligatorisk, det skulle gå emot yttrandefriheten. Men äldre som vill hänga på Facebook skulle rekommenderas att ta den.

Dels för oss som måste stå ut med de äldres Facebook-analfabetism, men framför allt för de äldre själva.

/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

1 timme sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

1 timme sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

2 timmar sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.