Måndag 27 Jun
Stockholm

Det borde införas Facebook-körkort för människor över 50

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz vill införa Facebook-körkort för äldre.
Nyheter24:s Teodor Stig-Matz vill införa Facebook-körkort för äldre. Foto: Tom Jerry Boman

Flyktingar som kommer hit får gå en kurs i svenska för invandrare. Det borde vara standard att människor över 50 får gå en kurs i hur man använder sociala medier.

Kommentera (46)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ralf Edströms senaste Twitter-fadäs, där han säger att kondomer borde delas ut till nyanlända flyktingar för att "bevara Sverige svenskt", är förutom att vara gravt rasistiskt ett klassiskt exempel på "gammal förvirrad gubbe tror att sociala medier är hans jävla vardagsrum".

Du ser det hela tiden. Det behöver inte vara en kändis som Ralf, det kan lika gärna vara din farfar eller gammelmoster. Några glas vin i kroppen och plötsligt känns det helt okej för pensionären att skriva n-ordet i versaler, näthata på kvinnliga skribenter, och skriva trötta skämt om romer.

Självklart är det rasism och sexism som är de underliggande problemen i de här fallen. Men att skriva saker på internet är ungefär som att ställa sig och skrika saker på ett torg. Jag tror knappast att Lars, 71, hade stått mitt i stan och ropat ut sitt avgrundshat mot Zara Larsson om internet inte funnits.

Sen finns det de fall där rasism eller sexism inte är problemet. Ofta är gamla människor bara extremt förvirrade på sociala medier. Privata meddelanden blir statusuppdateringar, punkter kommer efter emojis, och alla inlägg följs av en signatur. Det är egentligen inte konstigare än att en flykting som kommer hit inte kan språket.

Flyktingar som kommer hit får gå en kurs i svenska för invandrare. Det borde vara standard att människor över 50 får gå en kurs i hur man använder sociala medier. När de klarar kursen kan de få ett litet diplom, ett körkort eller ett medborgarskap om man så vill.

Självklart skulle kursen inte vara obligatorisk, det skulle gå emot yttrandefriheten. Men äldre som vill hänga på Facebook skulle rekommenderas att ta den.

Dels för oss som måste stå ut med de äldres Facebook-analfabetism, men framför allt för de äldre själva.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (46)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.