Lördag 18 Sep
Stockholm

Känner du dig ensam i dag? Det var du i går med, så sluta klaga

1 av 2
2 av 2

Tänk på de personer som inte har en mamma på mors dag eller som mig, som inte har en pappa att fira på fars dag.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Varje år cirkulerar ett och samma citat på alla sociala flöden jag har: You don't have a valentine on valentines day? Some people don't have a mother on mother's day or a father on father's day so shut up.

Jag har ett alla hjärtans dag-minne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag och min pappa hade en liten picknick på sjukhussängen i Uppsala. Inget speciellt egentligen, det var bullar och kakor i mängder på rödrutig duk.

I dag är det alla hjärtans dag och hopplösa romantiker började för flera veckor sedan gör sig redo att skämma bort sina kära. Sen har vi också den enorma skaran av personer som redan då började klaga över bristen på en alla hjärtans dag-dejt. Tillhörde du den skaran? Tänk då på de personer som inte har en mamma på mors dag eller som mig, som inte har en pappa att fira på fars dag.

Min pappa gick bort i cancer för snart nio år sedan, det är nio stycken fars dag utan pappa. Han missade min 18-årsdag, min student och min 20-årsdag. Han kommer inte kunna lämna bort mig vid altaret eller pussa sina barnbarn god natt.

Klaga inte över att du inte har en dejt. Det heter ALLA hjärtans dag. Spendera dagen med familjen eller vännerna. Som sagt, att älska någon mer eller uppskatta någon extra bara för att det står alla hjärtans dag markerat i kalendern. Det är strunt. Ni klarar er alla andra dagar om året, så en dag till utan en dejt eller partner, det spelar ingen roll. Det är trots allt bara 14 februari, oavsett det markerade lilla hjärtat i kalendern.

Min pappa gav mig ett lite halvklyschigt råd som jag är säker på att han läst i någon tidning eller snappat upp från någon film – ”älska dina nära och kära varje dag, ta ingen eller inget för givet. För du vet aldrig när det tar slut.”

Sorgligt nog, tog det slut för oss.

Så tänk efter lite, behövs det verkligen en dag för att visa extra uppskattning? Är geléhjärtan i hjärtformade askar, röda rosor, nallar och nyinköpta underkläder nödvändigt? Överraska din pojkvän eller flickvän när de minst anar det i stället, varför inte mitt i veckan när ni ses efter en lång arbetsdag?

Det är alla hjärtans dag, klyschigt nog, flyttar jag och min sambo in vår nya lägenhet. Men om fyra dagar, tänker jag gå och tända ett ljus på min pappas grav som i år hade blivit 65 år.

Grattis i förskott, pappa.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela