- Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24

Snälla, sluta ljug för mig – det kommer bara leda till något ont

"Den dag du får stå till svars för dina vita lögner kanske de sårar mer än om du hade varit ärligt från början."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Christian Ploog är reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @christian_ploog

Jag sitter på en restaurang och har precis ätit klart. Maten var så där. Det är sällskapet överens om. Vi har till och med pratat ganska mycket om det. Pastan var överkokt och såsen för salt. Men när servitören kommer fram och frågar hur det smakade händer något märkligt. Plötsligt har alla bytt åsikt. Maten var tydligen fantastisk. Den stackars servitören dränks i superlativ.

Är det inte sjukt att folk varje dag går runt och ljuger varandra rakt upp i ansiktet? Normalt ser vi på att ljuga för någon som en av de värsta sakerna man kan göra. Men när det kommer till så kallade vita lögner är det plötsligt fritt fram. Vi tror att det inte skadar någon. Jag är inte säker på det.

För om jag betalar för mat som inte smakar bra, råkar tycka att min väns tröja inte är snygg eller känner att jag inte vill följa med ut en kväll eftersom jag helt enkelt inte har lust – och får en fråga om det – är det för mig självklart att vara ärlig.

Kanske gick något snett i köket och kocken skulle uppskatta lite rimlig feedback. Kanske min vän vill ha ett uppriktigt klädråd eller tycker att vår vänskap är så pass stark att hen kan få ett rakt jävla svar. Kanske borde vi helt enkelt inte vara så förbannat rädda för att säga vad vi faktiskt tycker.

För det går ju att komma runt sådana här vardagliga sociala situationer utan att såra människor. Det krävs bara lite social kompetens. Gillar du inte någonting – försök att fokusera på någon detalj du faktiskt tycker om.

Men ljug inte dina nära och kära rakt upp i ansiktet. Den dag du får stå till svars för dina vita lögner kanske de sårar mer än om du hade varit ärlig från början.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.