1 av 2
- Foto: Caroline Hotti/Faksimil
2 av 2
- Foto: Caroline Hotti

Jag backar LUF för att de vågar prata om incest och nekrofili

"Snälla, snälla lyft blicken lite för en gångs skull. Att vi ens har någon form av idépolitisk debatt kvar är ett friskhetstecken, inte ett hot".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Men herre gud. Vad är det för moralistiskt och trångsynt land vi lever i egentligen? LUF i Stockholm röstade i går igenom att det är en bra idé att legalisera incest mellan samtyckande vuxna och att det ska vara möjligt att testamentera sin kropp till vetenskap, museum eller till en nekrofil om man föredrar det.

Och genast tappar halva Sverige alla former av nyanser och all förmåga att bedöma politiska förslag för vad det är.

Har det verkligen gått så långt att när vi ser en gnutta ideologisk diskussion så förvrids vi alla genast i avsky och fördömer den blotta existensen av de som ens vågade tänka tanken att fundera över en fråga ur ett ideologiskt perspektiv?

Låt oss ta det kort, men från början: LUF är ett liberalt ungdomsförbund. Deras uppgift är att driva liberala frågor och att ifrågasätta lagstiftning som utan grund inskränker individens frihet att göra vad de vill med sin egen kropp.

Ännu mer kortfattat: de tycker att det är dumt att staten stiftar lagar baserat på vad folk i allmänhet tycker är äckligt, trots att det inte skadar någon.

Missförstå mig rätt nu, det handlar inte om huruvida du tycker att det är rimligt att ligga med sina syskon eller ej. Det handlar om att våga prata politik med ideologi som utgångspunkt.

Ni vet ideologi; den där grejen partierna brukade syssla med men som nu tycks vara helt bortblåst ur svensk politik.

Personligen, och bara för att slippa diverse anklagelser efter att den här texten har publicerats, tycker jag att både incest- och nekrofililagstiftningen är bra att ha kvar. Av en massa anledningar. Men jag förstår verkligen hur det är en principiellt intressant fråga, ur ett liberalt perspektiv.

Det alla som förfasas över förslaget ägnar sig åt är helt vanlig, klassisk och unken gnällkonservatism där saker måste vara som de alltid har varit "annars är väl snart ingenting sig likt längre i det här jävla landet och att bögar får gifta sig är fan bara skit det med!".

Snälla, snälla lyft blicken lite för en gångs skull. Att vi ens har någon form av idépolitisk debatt kvar är ett friskhetstecken, inte ett hot.

Sätt dig i stället ner och fundera över hur just du vill att samhället ska se ut och fungera. Kanske kommer du fram till att något är fel rent principiellt, och därför borde förändras.

Eller så kommer du fram till att saker som du tycker är äckligt borde förbjudas och slutar tänka där. Valet är ditt.

/
Luf
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!