Malin Wigen.
Malin Wigen. - Foto: Therese Korning/Nyheter24

Ibland är det bäst om kvinnor håller käften

Ibland hade det varit bra om kvinnor höll käften för deras egnas skull. Då hade man sluppit höra både det ena och det andra.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Man lär sig det redan i grundskolan. Att det ibland är bäst om man som tjej håller tyst. För låter du inte för mycket så ses du inte som oduktig och ofin. Och säger du inte ifrån för mycket så anses du inte för jobbig eller uppkäftig. Men det bästa av allt är att man minimerar risken att bli kallad diverse glåpord som "hora" och "fitta". För hörs du inte så är chansen mindre att man ens ser dig.

I vuxen ålder tror man att det ska bli bättre. Kanske kan en kvinna äntligen få hävda sig lika högt och tydligt som en man. Så är det dock inte. Även i vuxen ålder ska man som kvinna helst inte ta för mycket plats.

Sätter en kvinna ned foten för hårt, påpekar orättvisa eller uttrycker en åsikt som inte faller andra i smaken försöker man snabbt tysta ned henne. Hur många gånger har vi inte sett kvinnor få utstå massiva drev bara för att det finns män som inte kan hantera när en kvinna tycker till. Och när det väl händer så känner man att ja, ibland är bäst om kvinnor håller käften.

För skulle kvinnor hålla käften så skulle man kanske slippa bli kallad ofin, jobbig och hora.

Men som tur är håller vi inte käften och vi får inte hålla käften. När andra försöker tysta ska vi skrika lite mer. För en vacker dag så faller polletten ned tack vare att vi kvinnor inte låter oss tystas.
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.