Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ibland är det bäst om kvinnor håller käften

Malin Wigen.
1 av 1

Malin Wigen.

Therese Korning/Nyheter24

Krönika. Malin Wigen | 08/03/2016 14:20

Ibland hade det varit bra om kvinnor höll käften för deras egnas skull. Då hade man sluppit höra både det ena och det andra.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Man lär sig det redan i grundskolan. Att det ibland är bäst om man som tjej håller tyst. För låter du inte för mycket så ses du inte som oduktig och ofin. Och säger du inte ifrån för mycket så anses du inte för jobbig eller uppkäftig. Men det bästa av allt är att man minimerar risken att bli kallad diverse glåpord som "hora" och "fitta". För hörs du inte så är chansen mindre att man ens ser dig.

I vuxen ålder tror man att det ska bli bättre. Kanske kan en kvinna äntligen få hävda sig lika högt och tydligt som en man. Så är det dock inte. Även i vuxen ålder ska man som kvinna helst inte ta för mycket plats.

Sätter en kvinna ned foten för hårt, påpekar orättvisa eller uttrycker en åsikt som inte faller andra i smaken försöker man snabbt tysta ned henne. Hur många gånger har vi inte sett kvinnor få utstå massiva drev bara för att det finns män som inte kan hantera när en kvinna tycker till. Och när det väl händer så känner man att ja, ibland är bäst om kvinnor håller käften.

För skulle kvinnor hålla käften så skulle man kanske slippa bli kallad ofin, jobbig och hora.

Men som tur är håller vi inte käften och vi får inte hålla käften. När andra försöker tysta ska vi skrika lite mer. För en vacker dag så faller polletten ned tack vare att vi kvinnor inte låter oss tystas.
Håller du med?