Vi måste införa innegångsförbud i Stockholms segregerade områden

- 24/05/2016, 08:50
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl vill ha hårdare tag.

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl vill ha hårdare tag.

tt bild/Nyheter24

Vi svenskar har varit naiva. Det är dags att ta hårdare tag mot brottsligheten i våra segregerade områden, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I de segregerade områdena runt om i landet ser vi ett Sverige som håller på att gå sönder. I tv-program som Uppdrag granskning och i nyhetssändningar ser vi hur brottsligheten tilltar, hur polis och regering har gett upp och hur de som borde sitta bakom lås och bom går fria. Vi svenskar har varit naiva.

Därför måste vi nu ta i med hårdhandskarna mot de områden där detta sker helt öppet – jag talar så klart om de segregerade zonerna Bromma, Täby, Danderyd och Djursholm.

I dessa vita, svinrika villaområden måste vi nu införa ett innegångsförbud med omedelbar verkan. Inne i miljonvillorna finns nämligen något som de kriminella kallar för “hemmakontor”. Här kan man ringa till banktjänstemän, starta postlådeföretag, skatteplanera, skicka pengar mellan olika konton i skatteparadis och bläddra i obskyra pärmar. Här sker ekonomisk brottslighet, fiffel och bedrägerier.

Enligt Brottsförebyggande Rådet har antalet eko-brott och bedrägerier skjutit i höjden de senaste åren, och granskningen över “Panama papers” visar hur utbrett skatteplaneringen och fifflet är. Därför ska det vara omöjligt för de som bor där att ha tillgång till sitt “hemmakontor” och sina pärmar. Det låter kontroversiellt, jag vet, men det är det enda sättet att ta itu med denna brottslighet som tar sönder Sverige. Polisen ska också kunna göra hembesök och övervaka golfpromenader och fasanjakter för att vara säker på att ingen smusslar.

Men, tänker du, mycket av det här går ju att sköta från sin smartphone? Jo, det är sant. Därför måste polisens befogenheter att ingripa under innegångsförbudet utökas. Om polisen ser en vattenkammad herre som sitter på en parkbänk i Ralph Lauren-skjorta och dyra skinnskor ska polisen få beslagta mobilen, kolla om bankappen är öppen, eller om ett chattfönster till typ Ludwig af Silfversked är uppe. Då ska polisen kunna häkta personen utan vidare anledning.

Det är dags att vi tar itu med brottsligheten som förstör vårt fina land. Jag vet i alla fall att jag inte kan känna mig helt trygg förrän dessa människor hålls undan från sina “hemmakontor”, sina pärmar och skattekonton. Inför innegångsförbud i Bromma nu!