Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter valet 2018 kommer Feministiskt initiativ sitta i riksdagen

- 31/05/2016, 10:40 -
1 av 3

Caroline Hotti/TT

2 av 3

Caroline Hotti

3 av 3

Fanni Olin Dahl / FANNI OLIN DAHL TT

Idag kom Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning, och det mest intressanta är nog att Fi ligger så bra till.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För en halvtimme sedan släpptes Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning. Det här är är så klart en stor grej, då den till skillnad från många andra opinionsundersökningar både är omfattande och med största sannolikhet också rättvisande.

Det mesta var visade sig vara ungefär som man kan förvänta sig, men en sak sticker ändå ut: kategorin "Övriga" fortsätter ligga stadigt på drygt två procent.

Att något fortsätter vara som det varit tidigare verkar kanske inte så sexigt, men i kategorin "Övriga" ryms Feministiskt initiativ som enligt de flesta politiska teorier borde minska i undersökningarna när vi nu är mitt emellan två val.

Små partier ska ha svårt att nå ut med sin politik och sina åsikter mellan valen. Jämfört med riksdagspartierna är de inte i närheten av lika viktiga för medierna och väljarna.

Men ändå ligger Feministiskt initiativ stadigt kvar på samma nivåer som de gjort sedan valet.

Den enda rimliga förklaringen jag kan komma på är att det handlar om deras kärnväljare. Fi har lyckats skaffa sig en väljarbas som verkligen identifierar sig som Fi:are, och dessa kommer med största sannolikhet hänga kvar hos partiet även över nästa val.

Även om de inte har speciellt mycket gemensamt i övrigt liknar partiets utveckling den Sverigedemokraterna hade åren innan valet 2010 - det val då SD för första gången tog sig in i riksdagen.

Tror du att Fi kommer in i riksdagen?