Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag hade också ljugit om min ålder om jag var flykting från Syrien

- 07/09/2016, 17:19 -
Totte Löfström, debattchef på Nyheter24

Totte Löfström, debattchef på Nyheter24

TJB(c) / TOM JERRY BOMAN

Totte Löfström: "Fundera några sekunder på vad du hade gjort om det var ditt liv som var hotat".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Hej, jag heter Anders Nilsson. Jag är nyss fyllda 17 år, har dubbla utbildningar bakom mig; civilingenjör och ekonom. Och så är jag gay också. Och kristen".

Ungefär så hade det nog låtit om jag hade flytt till Sverige från kriget i Syrien. Inte ett enda ord av det som står är sant, men jag hade sagt det ändå.

För vet ni vad? Om jag hade flytt för att rädda mitt liv hade jag inte brytt mig ett dugg om ifall det är omoraliskt eller "fel" att ljuga för svenska myndigheter. Det hade liksom inte spelat någon roll för mig. Allt jag hade velat skulle vara att bli insläppt i ett land där jag inte behöver frukta för mitt liv eller hälsa dag ut och dag in.

Det är nämligen så människor fungerar. Man gör det som krävs för att skydda sig själv och det man tycker om. Sådant kan inte ens trögflytande byråkratiska system ändra på.

Fundera några sekunder på vad du hade gjort om det var ditt liv som var hotat.

Fundera sedan på det en extra gång innan du häver ur dig att de som ljuger om sin ålder ska straffas, utvisas eller vad du nu tycker är ett lämpligt straff.

Empati eller misstänksamhet. Valet borde inte vara så fruktansvärt svårt.