Simon Lundberg.
Simon Lundberg. - Foto: Totte Löfström

Jag vet ärligt talat inte vem jag skulle vara utan min ångest

"Trots det är jag tvungen att bli kompis med min ångest. För annars skulle det aldrig fungera. Likt ett spindelnät skulle det ta över hela mitt jag – och hela mitt beteende."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Simon Lundberg är 25 år gammal och reporter på Nyheter24.

Han är uppväxt i Dalarna och är barnsligt förtjust i listor.

Du kan följa honom på Twitter: @popslampan

Sömnlösa nätter. Tankarna som fumlar runt i huvudet. Varför gjorde jag så där i Göteborg när jag var fem år? Varför gjorda jag inte så den där gången i skolan? Hur ska jag göra i morgon på jobbet? Hur ska jag lösa min boendesituation?

Varför sa jag det där förra veckan på festen?

Ångesten kryper fram som ett monster som långsamt gör sig synlig. Jag vet aldrig när. Egentligen vet jag inte ens varför. Genom åren har det påverkat mig olika – och det är aldrig samma sak.

Trots det är jag tvungen att bli kompis med min ångest. För annars skulle det aldrig fungera. Likt ett spindelnät skulle det ta över hela mitt jag – och hela mitt beteende.

Att bli bästa vän med sin ångest är ett Stockholmssyndrom.

Till slut så trivs man lite för väl. Man har gått över till andra sidan. Men genom att lära känna min ångest så har jag ändå lyckats få en självdistans till den. Jag skämtar ofta om den, även om den är långt ifrån rolig när man väl är där. Sömnlös.

Min mamma har alltid varit orolig. Kanske har jag fått det från henne. Kanske har det bara blivit så.

Poängen här är att för mig så har jag verkligen fått kämpa för att stifta bekantskap med min ångest. Jag lär känna den för att på något sätt hitta lösningar.

Det fungerar inte för alla.

Men för mig så har ångesten istället för att ta över hela mig blivit en del av mig. Som jag bär med mig. Och nu vet jag inte hur jag skulle klara mig utan den. Antagligen för resten av mitt liv.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du igen dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.