Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den kinesiska apan hade rätt om Trump – opinionsföretagen hade fel

- 09/11/2016, 07:54
Totte Löfström skriver om att Donald Trumps seger inte var fullt så oväntad som folk tror
1 av 3

Totte Löfström skriver om att Donald Trumps seger inte var fullt så oväntad som folk tror

Tom Jerry Boman/Faksimil/TT

2 av 3

Faksimil

3 av 3

Mel Evans

Totte Löfström: "Men det går inte att lita på opinionsundersökningar. Speciellt inte när de försöker mäta stödet för populister som Donald Trump".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Världen är i chock. "Hur kunde det bli så här?". Så sent som i går visade ju opinionsundersökningarna att demokraternas Hillary Clinton hade en stadig ledning över republikanernas Donald Trump.

Den ansedda sajten fivethirtyeight.com (som gör en viktad bedömning av alla opinionsundersökningar) uppskattade så sent som i går att Clinton hade drygt 80 procent chans att vinna valet.

Men det går inte att lita på opinionsundersökningar. Speciellt inte när de försöker mäta stödet för populister. Detta har bevisats gång på gång, men ändå fortsätter vi lita på dem.

Så sent som i somras såg vi det med Brexit. Trots att i princip alla undersökningar visade på motsatsen valde det brittiska folket ändå att rösta för att lämna EU.

Innan dess såg vi det med Sverigedemokraterna. Både i valet 2010 och i valet 2014. De svenska opinionsinstituten underskattade deras stöd med närmare 50 procent.

Förmodligen är det inte mer avancerat än att folk generellt inte vill framstå som dumma eller korkade, och hur man än vänder och vrider på det har medierapporteringen till stor del målat upp Trump som en galen pajas som ingen kan ta seriöst.

Så när ett opinionsföretag ringer upp en Trumpväljare är risken stor att denne väljer att svara "rätt" i stället för att svara ärligt.

Men vi kan i alla fall trösta oss med att en kinesisk apa lyckades förutspå valresultatet.

Litar du på opinionsundersökningar?