Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är 5 anledningar att absolut inte vaccinera ditt barn

- 27/11/2016, 15:44 -
Nyheter24:s reporter Amanda Leander ger sina bästa tips till de som vill ha kött på benen i diskussioner mot vaccin.

Nyheter24:s reporter Amanda Leander ger sina bästa tips till de som vill ha kött på benen i diskussioner mot vaccin.

Privat / TT BILD

Nyheter24:s reporter Amanda Leander levererar argument för dig som känner dig ifrågasatt av vaccinationslobbyn.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hatet mellan meningsmotståndare i frågan om barnvaccination är som vilket fotbollsderby som helst. Men med färre huliganer och bengaler och desto mer hetsigt krigande i kommentarsfälten.

Här i Sverige drabbades ett antal personer av narkolepsi efter att ha blivit vaccinerade mot svininfluensan under den stora skräckpaniken runt åren 2009 till 2010. Det är självklart helt fruktansvärt och jag lider med de drabbade.

Min bebis var nyfödd när den värsta rädslan lamslog hela landet. Rädslan lamslog även mig, som ung nybliven förälder. Men jag vet bättre nu.

Här är fem anledningar till att inte vaccinera ditt barn:

1. Du gillar inte ditt barn så mycket.

Rimlig känsla ändå. Vissa ungar kan ju vara helt odrägliga ibland. Med andra ord kan du hoppas att ditt barn drabbas av ett helt fruktansvärt dödligt virus, så är det problemet ur världen. Bokstavligen. Det gör dig visserligen till en vidrig människa, men du slipper i alla fall ditt jobbiga barn.

2. Långa medicinska termer är läskigare än tanken på att miljontals människor har dött på grund av virus som går att bota med vaccin.

Alla läskiga biverkningar och ord, som exempelvis dihydrogen monoxide (diväteoxid*), kan ju kännas skrämmande. Men faktum är att ditt barn redan får i sig det ämnet dagligen ändå, via exempelvis livsmedel och hygienprodukter. (*diväteoxid = H2O = vanligt himla vatten)

3. Allt du läser på internet måste ju vara sant.

Källkritik schmällkritik, eller hur? Om du bara hänger på forum med likasinnade så kommer du med största sannolikhet dras med i triggande diskussioner och "fakta" utan konkreta belägg.

Försök omge dig av meningsmotståndare, ta till dig fakta ur alla olika aspekter och framför allt: läs på. Vem är avsändaren som delar budskapet? Kan det vara så att källan vinner på att skrämma upp dig, eller försöka lugna dig? Var källkritisk.

4. Du vill hellre att ditt barn lär sig att bygga upp sitt immunsystem och härdas på egen hand. Då är det lättare att stå emot trista saker som polio och mässlingen. Precis som du gjorde back in the days.

Eller vänta. Nej, just ja. Du drabbades aldrig av den oerhört plågsamma och dödliga sjukdomen polio. Helt enkelt för att dina föräldrar var värsta empatiska smarty pants som såg till att du blev vaccinerad som liten.

5. Du vet faktiskt mer om vaccin än alla läkare du har träffat som har mångårig yrkeslivserfarenhet och utbildning i bagaget.

Ja, here we go again. Kunskap är nyckeln till allt. Alla läkare vet självklart inte allt heller, men försök lita på att de i alla fall har ditt barns bästa i åtanke.

Vaccin är alltid säkrare än sjukdomarna vi vaccinerar mot. Vaccin är inte bara för dig eller din bebis. Den som är ovaccinerad innebär en dödlig risk för gammelmormor, din kompis pappa med cancer, bebisen i din grannes mage och barnets kompis på förskolan som inte tål vaccin.

Vaccin orsakar inte heller autism, som många motståndare verkar vara rädda för. Och även om det gjorde det så är autism inte värre än att riskera ditt barns och andra människors liv.

Se mitt älskade fyraåriga autistiska syskonbarn i ögonen och säg att du hellre skulle låta människor dö, än att ditt barn blir som han.

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Här kan du läsa ett urval av hennes tidigare krönikor:

Håll tyst nu, en gång för alla Joakim Lamotte

Hur har du mage att skratta bort frågan om skolmaten, Fridolin?

En av mitt barns viktigaste föräldrar är bonusmamman

Ditt hat och homofobi hör inte hemma i min förort

Fotnot: Den här krönikan är inspirerad av en tidigare artikel.

Är du för- eller emot att vaccinera barn?