Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
354
reaktioner idag

​Ridsport är också en sport – kan vi släppa det nu?

Nyheter24:s reporter Malin Nilsson är trött på att människor aldrig kan glädjas åt ridsporten.

"Men särskild konstigt är det inte att Peder var förvånad. För trots att vår sport är en av Sveriges största får den sällan synas, allra minst glänsa. Om media skriver om sporten är det skandaler eller dödsolyckor – inte om bedrifterna."

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår vann Peder Fredricson Jerringpriset – ett pris han minst sagt förtjänade. Men det tyckte inte resten av Sportsverige.

Boxaren Mikaela Lauren skrek att “hästfolket är som en sekt” och sportkrönikören Anna Friberg menade att det var ett dåligt skämt.

“Att huvudpersonen själv, Peder Fredricson, var både förvånad och lite ställd över den som tog hem priset säger väl allt” skrev hon i Expressen.

Men särskild konstigt är det inte att Peder var förvånad. För trots att vår sport är en av Sveriges största får den sällan synas, allra minst glänsa. Om media skriver om sporten är det skandaler eller dödsolyckor – inte om bedrifterna.

Så att få stå där uppe och ta emot folkets pris måste vara helt fantastiskt – en bekräftelse på att åtminstone folket har sett hans stora insats i OS.

Men precis som alltid när det har med hästar att göra blir man hånad. Precis som varenda hästtjej i det här landet kan jag knappt räkna alla de gånger jag har hört att det “inte är en riktig sport”, “du sitter bara på hästen” eller den mer absurda “du suger säkert av hästarna i stallet” – det är alldeles för många gånger.

Sist en ryttare vann Jerringpriset hette det att hästen borde ta emot priset – den här gången skyller man på röstsystemet.

Den svenska avundsjukan viker sig aldrig. Hur kan vi 2017 fortfarande ens snacka om det här?

En gång för alla: Nej, ingen ryttare i världen åker häst och låter hästen göra jobbet. Det bygger på en intim relation mellan häst och ryttare – och det kräver enorm ansträngning.

Tror du att det är enkelt att få ett djur på 600 kilo med egen vilja att göra som du ber om?

Jag slår vad om att ni som klagar över Peders vinst inte ens har suttit på en häst – för att ni helt enkelt inte ens vågar gå i närheten av en.

För är det något Jerringpriset visar så är det att ridsporten står enade när det väl gäller. Vi står upp för varandra. Det är inte bara Peders sport, det är vår sport.

Läs även Malin Nilssons tidigare krönikor om att William och Noora från Skam inte alls är ett gulligt par, om Jimmie Åkesson får skaffa barn borde vem som helst få göra det och killar borde skärpa sig och sluta komma för tidigt.

Förtjänade Peder Fredricson priset?

Mer:

Ridsport farligare än kampsport