Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jo, "otrohetstester" är också våldtäkt

- 24/02/2017, 14:22

TT/N24

Nyheter24:s Malin Nilsson reagerar på att en man som stack upp fingrarna i sin partners underliv för att "kolla om hon var otrogen" inte döms för våldtäkt.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är våldtäktsmän som tjänar på rättsväsendet – inte deras offer.

Det visade sig ännu en gång när domstolen valde att mildra straffet för en man som under flera tillfällen stuckit upp sina fingrar i sin partners underliv i syfte att kolla om hon varit otrogen.

Från att ha dömds till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt beslutade hovrätten inte bara att ta bort våldtäktsdomen – utan sänkte mannens straff med ett år. Istället kallas hans otrohetskontroller för sexuellt ofredande.

Som om hans övergrepp kan rättfärdigas av att han “bara skulle kolla om hon var otrogen.”

Vilket inte bara är en uråldrig syn på kvinnan som mannens ägodel utan även en absurd idé om att man kan se och känna om någon har varit otrogen. Tror domstolen också på mödomshinnan, som ju också är en uråldrig myt för att kontrollera kvinnors sexualitet?

Ännu värre är det som att mannens straff skulle vara lindrigare för att han inte använde sin penis för att “kontrollera om hon var otrogen”.

Det är märkligt hur rättsväsendet alltid hittar kryphål och sänker straff baserat på om det är en penis med i bilden eller inte.

Jag minns för fyra år sedan när tre unga män friades helt från misstankar om våldtäkt. Rätten kunde inte bevisa att tjejen inte ville ha en flaska uppkörd i underlivet. Detta trots att hon trycktes ner, försökte stänga ihop benen, och började blöda från underlivet till följd av att ha fått flaskan uppkörd. En av männen filmade hela händelsen.

Saker som vem som helst med lite vett i huvudet anser är tecken på en våldtäkt.

Ändå är det något som gör att våra domstolar ställer sig på gärningsmännens sida. De ger upp.

Det är liksom som med allt annat när det kommer till sex – är inte den där förbannade magiska kuken med är det inte sex. Och därför kan det inte vara våldtäkt om det inte är en penis.

Det är inte bara lagstiftningen och alla dess kryphål som behöver ses över. Det är vår förenade samhällssyn på vad en våldtäkt är. Bara då kan vi skryta inför snubbar som Donald Trump och Jimmie Åkesson om vår breda syn på vad som är våldtäkt.

Malin Nilsson är reporter på Nyheter24. Läs hennes tidigare krönikor:

Nej, William och Noora i Skam är inte ett "gulligt" par

Killar, skärp er – sluta komma för tidigt

Om Jimmie Åkesson får skaffa barn borde vem som helst få göra det

Girl, får han inte dig att komma förtjänar han inte dig

Ja, jag har flickvän men jag ligger med andra ändå

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde definitionen av våldtäkt ändras?