Bara för att vi snackar sex betyder det inte att jag vill ligga

- 29/03/2017, 18:46 -
Malin Nilsson menar att vi måste våga prata om sex, men det betyder inte att vi vill ligga.

Malin Nilsson menar att vi måste våga prata om sex, men det betyder inte att vi vill ligga.

TT/N24

Nyheter24:s reporter Malin Nilsson: Vi måste våga prata om sex utan intentioner att få den andra i säng.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tycker om sex.

Jag tycker verkligen om sex.

Både i praktiken och teorin. Att utföra det och snacka om det.

Men det finns ett problem. En hel del snubbar där ute tror att man per automatik vill ligga med dem bara för att man snackar om just “det”.

Jag har alltid haft ett stort intresse för sex och sexualitet. En stor nyfikenhet som sträcker sig långt mycket längre än att testa ett par komplicerade sexställningar en fredagskväll.

Det är snarare en fascination för hur sex får oss att känna, hur det kan få oss att utmana oss själva, vad vi kan göra med vår kropp och vad det gör med oss som människor.

Kan man övertala sig själv till att tända på sådant som tidigare kändes otänkbart? Vad är ens sexualitet och vem bestämmer det? Sådana frågor funderade jag mycket på redan som tonåring.

Och det är därför jag väljer att skriva högt och lågt om sex. Om allt från vanliga funderingar till tabubelagda ämnen som bdsm, riktigt tunga knipövningar och hemliga doktorslekar. Många gånger öppnar jag upp mig och berättar om mina erfarenheter, mitt liv. Ibland inte.

Men bara för att i princip varenda människa på jorden har haft eller kommer att ha sex betyder inte det att sex är skonat från samhällets patriarkala strukturer, vilket är en anledning till att jag också ofta kritiserar just heterosex.

Något som gör många förbannade (överraskad? knappast) men som också tycks ge män (läs: snubbar) en rätt att bjuda in sig själva att ligga med mig.

Eller snarare en tro på att jag har bjudit in dem till att göra det.

För det är märkligt hur snabbt min inkorg fylls av män som berömmer eller bedömer mitt utseende, vill ställa frågor om mitt sexliv och erbjuder sig att ligga med mig istället för "min kille" – så att han ser hur det ska gå till "på riktigt".

För någonstans är det otänkbart för dem att det finns människor där ute som bara vill diskutera sex. Som vilket samtalsämne som helst. Att det varken handlar om mina egna problem (som så många män ofta antyder) eller att jag vill ha sex.

Och helt ärligt är det jävligt obehagligt. Det är obehagligt att en inte kan prata om sex utan att för den sakens skull sexualiseras.

Bara för att jag snackar sex betyder det inte att butiken är öppen. Snarare tvärtom.

Vi måste våga prata om sex utan intentioner att få den andra i säng.

Sex är redan tabubelagt och skamfullt nog. Det är 2017 och folk tror fortfarande på mödomshinnan och censurerar bröstvårtor.

Vi måste våga prata om sex för att beröra normer, press, gränser, makt och våldtäktskultur. Inte bara för att optimera våra sexliv utan för att faktiskt göra skillnad.

För kom ihåg. Bara för att vi snackar om det betyder det inte att jag vill ligga.

Jag vill bara snacka om det.

Malin Nilsson är reporter på Nyheter24. Läs hennes tidigare krönikor:

Det här är till er killar som ber er tjej svälja – men sen vägrar kyssa henne

Nej, William och Noora i Skam är inte ett "gulligt" par

Killar, skärp er – sluta komma för tidigt

Girl, får han inte dig att komma förtjänar han inte dig

Ja, jag har flickvän men jag ligger med andra ändå

Du kan även följa henne på Twitter här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.