Stockholm

Det är dags att kritisera mediekritiken

Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyheter24
Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyheter24. Foto: Privat

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson hyllar mediernas rapportering och tycker mediekritiken är obalanserad.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sedan den hemska attacken inträffade i fredags har samtliga medier gått på högvarv. Tipsen har haglat och telefonerna har gått varma. Under fredagen spreds obekräftade uppgifter om skottlossning på flera centrala platser i Stockholm. Medierna gjorde allt i sin makt för att bekräfta och sortera vad som var vad.

Journalister från samtliga stora medier skickades ut och var på plats där allt det hände. Medierna sände live och intervjuade vittnen. Poliskällor kontaktades och medierna sökte polisen för att få uppgifterna om skottlossning bekräftade.

Vi gjorde allt och lite till för att rapportera så snabbt och korrekt som möjligt om den pågående attacken. Vi tog det på allvar och så här några dagar efter är jag extremt imponerad över rapporteringen.

Hashtaggen #openstockholm spreds snabbt utanför Twitter och hjälpte tusentals stockholmare i nöd. Samtidigt granskade vi den misstänkte gärningsmannens Rakhmat Akilovs liv på nätet och kopplingar till IS. Långt före polisen och myndigheterna ville bekräfta det.

Därför mår jag av illa av att läsa vad medieprofilen Joakim Jardenberg skriver på sin Facebook-sida. I ett inlägg om rapporteringen kring attacken hyllar han, med all rätt, bland annat Facebooks safety check.

Bara för att i nästa mening totalsåga etablerade mediers arbete och att hävda redaktionerna glatt spred vidare lösa rykten.

Vad är det för formulering? Stanna upp och läs igen."Glatt spred vidare". Herregud.

Hur kan man hävda att en redaktion mitt under en attack "glatt" sprider vidare lösa rykten? Det är så långt ifrån sanningen och verkligheten man kan komma. Det är oförskämt.

Sedan dess har statusuppdateringen delats, likeats och kommenteras i massor och därmed spridits som någon form av sanning om hur medier jobbar.

Det är därför dags att kritisera mediekritiken. För Joakim Jardenberg är inte ensam. Det är ofta jag ser profilerade journalister, som sitter utanför de stora redaktionerna, kasta ur sig massa trams – utan att ha en aning om vilka källor och uppgifter redaktionen har.

Och som Aftonbladets sociala medier-chef Erik Carlsson sammanfattade det på Twitter.

"Larm om skottlossning kom från poliser och medborgare. Som läsare är jag hellre informerad om rykten och rädd ett tag än oinformerad och död."

Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt mord i Gällivare

Publicerades: 1 timme sedan

Gällivare: Polisen rapporterar om mord / dråp

Publicerades: 1 timme sedan

Turkiet varnar för resor till Europa

Publicerades: 1 timme sedan

Malmö: Polisen rapporterar om brand

Publicerades: 2 timmar sedan

Brand i lastbilar – polisen utreder brott

Publicerades: 2 timmar sedan

Över 20 döda när buss åkte ner för stup

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.