Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den "nya sextrenden" stealthing är våldtäkt

- 29/04/2017, 18:26 -
Nyheter24:s Malin Nilsson upprörs över stealthing.

Nyheter24:s Malin Nilsson upprörs över stealthing.

TT/N24

"Jag skulle aldrig ge upp rätten till min kropp. Lagen borde skydda min och mina systrars kroppar även när killar bara ska 'skämta lite'."

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den senaste veckan har flera medier rapporterat om sextrenden "stealthing" som går ut på att killen tar av kondomen under sexet, utan partnerns vetskap.

Ett fruktansvärt vidrigt beteende som i bästa fall leder till en våldtäktsdom.

Problemet kring medierapporteringen är att det omskrivs som en "ny men farlig" sextrend.

Men nytt är det inte. Män har alltid tagit sig friheter över kvinnors kroppar.

Däremot farligt.

Inte farligt enbart för att männen, som troligtvis är ett par egoistiska snubbar som tyckte det var kul att "skämta lite", utsätter kvinnor för risken att oönskat bli gravida.

För att inte tala om att de utsätter både sig själv och sin partner för att smittas av sjukdomar. Men det vet ju alla som var det minsta uppmärksam på sexualkunskapen.

Men främst är det farligt för att det är ett övergrepp. Ett otroligt förnedrande övergrepp som inte bara lämnar ilska, skam och tvivel utan kan sätta djupa, psykiska spår.

Jag har själv varit där.

Killen jag låg med då brukade alltid köpa smaklösa, tunna kondomer. Det var liksom hans grej. Vi både ville skydda oss – det var samtycke.

Tills den där dagen då vi hade sex för femte eller sjätte eller sjunde gången och det mitt i akten börjar kännas väldigt naket. Ni som vet, ni vet hur det helt plötsligt kan kännas som att något saknas.

Mitt huvud fylldes av tankar som "är han naken?", "men han skulle väl aldrig?", "han är ju så försiktig", "okej men försök slappna av nu, du inbillar dig".

Det gjorde jag inte. Men det var först efteråt jag vågade fråga. När han satt på bussen på väg hem. Han erkände direkt. "Det var bara för en kort stund" sa han.

Han hade tagit sig en rätt över mig och min kropp. Utan någon som helst tanke på att jag inte hade ätit ett enda p-piller på två år och kunde bli gravid.

Tack för den.

Och jag är inte ensam. I veckan pratade jag med ett tiotal tjejer vars pojkvänner och engångsligg har dragit av kondomen så fort lampan har släckts, låtsas tagit på kondomen och till och med gjort hål på den.

Allt för att slippa gummit. Allt för att få komma i henne.

Allt för att vara överlägsen. För att kunna skryta.

Allt för att förnedra henne.

Stealthing får och kan inte på några villkor ses som en sextrend. För det är varken sex eller något som pågått eller kommer pågå en kort tid.

Det är övergrepp.

I dagsläget kan det, enligt åklagaren Karin Lundström Kron bara anses som sexuellt ofredande, vilket kan ge allt ifrån böter till fängelse i max två år.

Två år. Max. Inte mer än så. På en handling som egentligen bara tycks skilja sig från våldtäkt genom att det har inletts med samtycke – men resultatet är ju detsamma.

I slutändan är stealthing inget annat än våldtäkt.

För min kropp är min, bara min. Det finns ingen stund jag skulle ge upp rätten till min egen kropp. Lagen borde skydda mig och mina systrars kroppar även när killar bara ska "skämta lite."

Malin Nilsson är reporter på Nyheter24. Läs hennes tidigare krönikor

Alla borde ha onani på schemat i skolan – här är varför

Bara för att vi snackar sex betyder det inte att jag vill ligga

Det här är till er killar som ber er tjej svälja – men sen vägrar kyssa henne

Nej, William och Noora i Skam är inte ett "gulligt" par

Killar, skärp er – sluta komma för tidigt

Ja, jag har flickvän men jag ligger med andra ändå

Du kan även följa henne på Twitter här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du blivit utsatt för stealthing?