- Foto: Nyheter24/TT

Varför är det kontroversiellt att kalla alla SD:s väljare rasister?

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz är trött på det eviga gullandet med SD-väljare.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ända sedan valet 2010, när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, har ropen hörts från både höger och vänster:

"Folk röstar på SD för att de känner sig bortglömda, inte för att de är rasister"

"Vi skulle inte kallat folk rasister bara för att de är oroliga över utvecklingen i Sverige"

"De som röstar på Sverigedemokraterna är inte rasister, deras parti är det"

Det stämmer säkert att de som röstar på Sverigedemokraterna känner sig både bortglömda och oroliga. Vissa av dem har förlorat sina jobb, vissa har dåliga erfarenheter från sjukvården eller skolan.

Det ändrar inte det faktum att de röstade på ett parti vars företrädare gång på gång har gjort rasistiska övertramp, som har rötter i nazismen, och som inte har sparkat ut en person som Kent Ekeroth.

Omkring 17 procent av den svenska befolkningen skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val idag. De har alla vuxit upp i vad som enligt många olika mätningar är världens bästa land. De har alla vuxit upp med gratis skola, gratis vård och möjligheter att plugga vidare gratis på universitetet.

Självklart har inte alla i Sverige samma möjligheter att lyckas, men alla har ganska stora chanser att göra det.

Ändå finns det en extremt ursäktande attityd mot dessa människor, från tyckare både till vänster och höger. En attityd som säger att bara du blivit av med ditt jobb till en polsk lastbilschaufför så är det helt lugnt att du röstat på ett parti vars partiledare kallat islam det största hotet sedan andra världskriget.

En attityd som säger att de här människorna har det så dåligt att de inte har något annat val än att rösta på ett parti som för bara 20 år sedan var nazistiskt.

En attityd som säger att de kanske inte förstår vad det är för parti de röstar på.

Jag tror alla människor i Sverige som har tillgång till en dator förstår vad Sverigedemokraterna är för ett parti. Jag tror inte någon av dem missat järnrörsskandalen eller de många partiföreträdare som haft små äventyr i Avpixlats kommentarsfält.

Människor frågar sig hur nästan 20 procent av den svenska befolkningen kan vilja rösta på ett rasistiskt parti. Jag tror svaret på den frågan är ganska enkelt:

För att de är rasister.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.