Nej, det är inte normalt att vara bög

- 17/05/2017, 16:41

"Hela processen med att komma ut är verkligen inte normal. Det är fortfarande en så pass stor del i många HBTQ-personers liv. "

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Innan du sätter kvällsfikat i halsen så vill jag att du läser det här. Hela skiten. Jag menar varenda ord jag säger. För idag är det internationella dagen mot homo- och transfobi. Och på den dagen får man inte ljuga. Det är sen gammalt.

Det är inte normalt att vara bög. Det är inte normalt att vara bög, flata, bi, trans eller queer.

Sätt dig in i ett liv som börjar med att man känner sig tvungen att dölja någonting. Att skydda sig själv från de dömande orden. De som varierar från "det är bara en fas" till "ut härifrån – du är inte min son längre".

Hela processen med att komma ut är verkligen inte normal. Det är fortfarande en så pass stor del i många HBTQ-personers liv. Själv var jag väldigt ung. Jag var bara 15 år gammal var jag när jag började att prata om min sexualitet. Någonting som jag ändå på något vis vetat sedan jag var kanske fem år gammal.

Efter hela "komma ut-processen" kom då också rädslan från alla andra. För tänk om någon inte tycker om bögar och ska slåss. Den rädslan som så många lever med är inte normal.

Där biologiboken på högstadiet var ett speciellt kort stycke som helt stod för sig själv. Då känner man sig inte normal direkt.

Tänk dig också ett liv där du omgärdas av en majoritet som är "de normala". De som inte behöver bry sig om vad folkt tycker om att du kysser din partner vid tågstationen. Där du ser "normal kärlek" på tv. När jag växte upp fanns inte många homosexuella förebilder. Där allt är kodat efter det heteronormativa.

Där folk frågar "men varför finns det inte Pride för heterosexuella?". Där du antingen blir en attraktion som måste svara på obekväma frågor – eller ett freak som "lever sitt eget konstiga liv".

Att gå runt och bära på en rädsla är inte naturligt.

Men till den viktigaste punkten av alla. Vad är egentligen normalt – och behöver man som HBTQ-person ens vara "normal"? För personligen har jag också svårt att tro att alla som identifierar sig som heterosexuella är "normala". Alla har någonting som sticker ut och som "inte är normalt".

Så låt oss vara onormala tillsammans. Låt oss se varandras olikheter. Vi är på väg i rätt riktning och jag känner mig trygg de flesta dagar i Sverige. Även om jag själv inte är ett stort fan av att kyssa min partner på stan så borde ingen behöva känna rädsla.

Simon Lundberg är 26 år gammal och reporter på Nyheter24. Det är extremt ovanligt att hitta honom utan ett par hörlurar som omhuldar öronen och sen gillar älskar han memes. För mycket.

Läs fler artiklar i samma tema från Simon här:

Jag är Isak från Skam – jag vet exakt vad han går igenom

Fler kändisar som Oscar Zia måste komma ut ur garderoben

Idag kommer jag ut – för 3662:a gången

Under terrorattentatet i USA dog flera medlemmar av min familj

Kan alla sluta glo när jag kysser min karl?

Det är inte "en trend" att vara gay – den skrämmande trenden är dina åsikter

10 saker som gör dig till en riktig man

Förstår du vad jag menar?