Måndag 27 Jun
Stockholm

Kvinnor, sluta trycka ner varandra – män gör det redan så bra

"Jag är så jävla trött på att manlighet är synonymt med styrka och att kvinnor alltid ses som det svagare könet."
1 av 3
"Jag är så jävla trött på att manlighet är synonymt med styrka och att kvinnor alltid ses som det svagare könet.". Foto: Isabelle Burlin/Pexels
2 av 3
Evelina Carlson
3 av 3
Evelina Carlson. Foto: Isabelle Burlin

Evelina Carlson: "Patriarkatet tillåter redan att kvinnor strukturellt diskrimineras av män, varje dag. ​Räcker inte det?"

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

När jag i min roll som ambassadör för Ryska Posten skulle ut i ett uppdrag vilket innebar tunga lyft möttes jag av en kvinna som inte var intresserad av att lyfta, utan snarare trycka ner mig.

Jag hade fått valmöjligheten att tacka nej till uppdraget men bestämde mig för att åka dit och något självsäker frågade jag var jag behövdes när jag var på plats. Hon synade mig uppifrån och ner och utbrast något i stil med:

"Är du från Ryska Posten? Du är ingen stor och stark man – och du bär högklackat. Vi behöver inte dig!"

Sedan skrattade hon åt mig och förminskade mig som ett skämt till sina kollegor som stod bredvid. Och där stod jag, liten och förödmjukad och vände på klacken. Tåls att tilläggas: min ytterst låga klack på max tre cm. Som om det vore av betydelse. 

Nog hade jag kunnat stanna och överbevisa henne att jag är starkare än vad jag ser ut att vara. Nog hade jag kunnat stanna och överbevisa henne – för att få samma erkännande som en man hade fått, direkt. Men jag borde inte behöva göra det.

Jag är inte konflikträdd. Men jag väljer mina strider och jag möts dagligen av tillräckligt kvinnoförtryck, för att inte orka ta varje kamp.

Så jag gick för att jag inte kände mig välkommen, i ett sätt att försöka stå upp för mig själv. För jag ska inte behöva vara en stor och stark man.

Och det borde hon som kvinna, om någon veta. 

Några dagar därpå skulle jag ut i ett nytt uppdrag, liknande det ovan. Men den här gången lät de mig göra mitt jobb – det jag kom dit för att göra, de lät mig visa vad jag går för och låta det avgöra. 

Det sägs att man är starkare än man tror och vi tvivlar nog på oss själva som det är, ändå. Patriarkatet tillåter redan att kvinnor strukturellt diskrimineras av män, varje dag. Räcker inte det? Vi behöver inte ytterligare som dömer, granskar, ifrågasätter och kritiserar oss på förhand. 

Jag är så jävla trött på att manlighet är synonymt med styrka och att kvinnor alltid ses som det svagare könet.

Vi är starka, självständiga kvinnor – utgå alltid från det.

Men ensam är inte starkast. Vi måste sluta sparka på den som redan ligger ner och hålla ihop, backa varandra och förstå att vi blir starkare genom att lyfta andra. 

Evelina Carlson

Du kan även följa henne på Instagram här

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.