Måndag 27 Jun
Stockholm

Jag tänker inte sluta visa brösten – män måste sluta våldta

Evelina Carlson skriver om att få klä sig hur hon vill, utan att riskera att bli utsatt för sexuella trakasserier eller våldtäkt.
1 av 3
Evelina Carlson skriver om att få klä sig hur hon vill, utan att riskera att bli utsatt för sexuella trakasserier eller våldtäkt. Foto: Isabelle Burlin/TT
2 av 3
Evelina Carlson
3 av 3
Evelina Carlson. Foto: Isabelle Burlin

Evelina Carlson: "Det är inte jag som är problemet, så jag löser absolut ingenting genom att klä mig annorlunda."

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag minns när en vän ifrågasatte hur jag kunde klä mig som jag gjorde, efter allt jag varit med om. Som om jag skulle anpassa mig efter det.

Min vän åsyftade sextrakasserier jag har blivit utsatt för och ifrågasatte mig, som offer. Det är män som har tagit sig friheter, över min kropp. Jag ska fan inte behöva stå till svars för det. Jag förstår att hon, som min vän, bara ville väl men det slår så jävla fel. 

För min senaste krönikaStockholms bostadsbrist är ett drömläge för våldtäktsmän, fick jag en kommentar av en tjej som skrev något i stil med "om hon bara slutade visa brösten skulle allting bli bra". Som om det skulle lösa alla problem. 

Varför är det ens relevant? Jag ska fan kunna gå naken, utan att riskera bli utsatt för sexuella ofredanden. 

Det är ingen jävla ursäkt till att ta på mina bröst innanför min klänning, för att jag bär en djup V-ringning och inte använder BH.

Det är ingen jävla ursäkt till att försöka våldta mig på en klubbtoalett, för att jag hånglade med dig på dansgolvet först men sen ångrade mig.

Det är ingen jävla ursäkt till att fullborda en våldtäkt, för att jag ligger medvetslös i min väns flickrum på en hemmafest och inte kan säga nej. 

Det ska inte spela någon roll hur utmanande eller provocerande jag klär mig. Det ska inte spela någon roll om jag säger ja först, ifall det slutgiltiga svaret är nej.

Det ska inte spela någon roll hur mycket jag har druckit, även om jag har däckat till följd av min alkoholkonsumtion. 

Sluta ifrågasätta mig som offer vare sig det gäller val av kläder eller alkoholvanor. Det är inte jag som är problemet, så jag löser absolut ingenting genom att klä mig annorlunda, dricka mindre eller ta en annan väg hem.

Evelina Carlson

Du kan även läsa hennes blogg här

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.