Tisdag 28 Jun
Stockholm

Riktiga män ska inte ha åsikter om hur en riktig kvinna ska se ut

Evelina Carlson anser att män aldrig har rätt att kommentera en kvinnas kropp – oavsett form.
1 av 3
Evelina Carlson anser att män aldrig har rätt att kommentera en kvinnas kropp – oavsett form. Foto: Isabelle Burlin/TT
2 av 3
Evelina Carlson.
3 av 3
Evelina Carlson. Foto: Isabelle Burlin

Evelina Carlson: "Jag ska inte behöva ändra på något av min kropps naturliga tillstånd för att anses vara en 'riktig kvinna'."

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag minns när jag diskuterade med en man, om "riktiga kvinnor" på en fest. Han tog tillfället i akt att prata om kvinnor med kurvor – fasta och stora bröst, markerad midja samt fyllig och vältränad rumpa.

Han benämnde de som riktiga kvinnor – och där stod jag, utan egentligen varken bröst, midja eller rumpa. Jag gav snarare ett ansikte för obefintligheten själv i jämförelse och kände mig konstigt nog, ändå som en kvinna. 

Han pratade om de rådande skönhetsidealen och menade på att kvinnliga modeller nu för tiden ser ut som män, eller barn – utan former som definierar dem som kvinnor, utåt sett. Som om det vore av betydelse när allt egentligen handlar om vad man själv identifierar sig som, oavsett kön eller utseende. 

Jag må vara fittbärare men det finns kukbärare som har större bröst än mig – och jag är inte mindre kvinna för det, för jag identifierar mig ändå som kvinna i slutändan.

Det är fantastiskt att vi lyfter och hyllar alla olika former. Men, det ena behöver inte utesluta eller vara bättre än det andra. Många förespråkar att riktiga kvinnor har kurvor, och det är så himla synd att vi måste trycka ner andra kroppstyper för att hylla andra.

Jag är inte för skönhetsidealen, överhuvudtaget. Att folk hetsbantar och svälter sig att för att eftersträva ett ideal är ingenting annat än sorgligt. Men, det är inte endast överviktiga människor som känner ångest för sin kropp.

Jag har alltid varit smal och när jag var yngre fick jag ofta höra saker i stil med att jag skulle akta så att jag inte gick av eller ännu värre, försvann – det enda som försvann helt var kanske antydan till bröst när jag bar sport-BH, men här är jag – lever och andas fortfarande.

Det ställdes frågor om jag verkligen åt tillräckligt eller om jag inte skulle äta en portion till, men det är sällan överviktiga människor får frågan om de verkligen ska äta mer. 

Size 0 har länge varit på tapeten, och förstå mig rätt – det är bra att andra storlekar också ges utrymme. Men, ångesten är densamma, för smala människor som istället hetsäter i försök att gå upp i vikt.

Ett ideal att eftersträva borde vara acceptans kring alla kroppar och att en riktig kvinna inte ska behöva ha varken kurvor eller raka linjer, utan kunna finna sig själv i sin egen kropps förutsättningar, oavsett form och storlek. 

Jag ser ut såhär och har inte anlag för att bli något jag inte är. Jag kan inte rå för att min kropp är uppbyggd som den är och jag ska inte behöva ändra på något av min kropps naturliga tillstånd för att anses vara en "riktig kvinna", ändå.

För vet ni vad, riktiga kvinnor ska få se ut precis hur fan de vill utan att få höra åsikter om vad som anses vara en riktig kvinna för någon annan. 

Evelina Carlson

Du även följa henne på Instagram här

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.