Måndag 10 Maj
Stockholm

Därför är Danny Saucedos lögner om cancer livsfarliga

Montage på Karl Anders Lindahl och Danny Saucedo.
Karl Anders Lindahl kritiserar Danny Saucedo. Foto: Nyheter24/TT

Danny Saucedo borde be om ursäkt för sina idiotiska uttalanden om cancer, menar Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Just nu blåser det kraftigt kring popstjärnan Danny Saucedo, detta efter att han gått ut på Instagram och hävdat att cancer orsakas av en svamp och att sjukdomen går att besegra genom att undvika sur mat.

Det finns all anledning att bli arg över detta. Att Saucedo sprider lögner och myter till 367 000 följare, varav många är barn, är ett skäl att bli upprörd. 

Men värst är nog ändå att Saucedos slutsatser är ett hån mot alla som förlorat någon eller som själv drabbats av cancer. Det kanske låter hårt, men är man kändis måste man faktiskt kunna stå för sina åsikter. 

Att Danny Saucedo nu talar om ”cancersvamp” som om han hade den blekaste aning om vad han snackade om, är allvarligt och oansvarigt. 

Verkar som vi uppfattar saker olika”, skrev Saucedo på sin Instagram efter att han tagit bort det ursprungliga inlägget. 

Ja, så är det. Vissa tror på vetenskap, andra sprider myter och lögner. Antar att vi är olika där. Varje år får 65 000 människor i Sverige cancer-diagnos, och Dannys utspel är inget annat än en hån, ett slag i ansiktet för dessa människor. 

Det Saucedo gör är att öka legitimiteten hos låtsasläkare som skamlöst tjänar pengar på sjuka förtvivlade människors sista hopp. Danny Saucedo hjälper dessa skojare att sälja verkningslös medicin (medicin som inte ens skulle hjälpa mot faktiska svampinfektioner) och sprida sina lögner. 

I värsta fall kan Saucedos lilla instagramäventyr riskera livet på hundratals människor. Det är faktiskt inte okej, och Saucedo borde veta bättre. 

Mer om "cancersvamp":

Att cancer skulle vara en svampinfektion är en seglivad myt som helt saknar bevis. De som menar att cancer är en svamp menar att sjukdomen lätt kan undvikas genom rätt kost och att cancer kan botas genom att injicera bikarbonat. Metoden har alltså inget stöd i forskning, och teorin om ”cancersvamp” används av låtsasläkare för att tjäna pengar på cancersjuka människor. 

Om du vill lära sig mer om cancer, eller på riktigt stötta kampen mot sjukdomen, kan du läsa mer på Cancerfondens hemsida

Borde Danny be om ursäkt?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela