Onsdag 21 Apr
Stockholm

Sluta hata på ordvitsar – det är ett tecken på intelligens

Karl Anders Lindahl, ett skrattande barn och Göteborgs-profilen Glenn Hysén.
Karl Anders Lindahl klargör hur det ligger till. Foto: TT/Nyheter24

Forskning visar att det är den som suckar åt ordvitsar det är fel på, inte den som drar skämtet. Karl Anders Lindahl reder ut.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag älskar ordvitsar. Jag älskar att dra gamla favoriter, höra nya, komma på egna pärlor. Men den som gillar detta språkets konstsmide får ofta höra tunga suckar, möts av ilska och himlande ögon. Jag tycker det är tråkigt, eftersom jag vill att folk runt om mig ska dra fler ordvitsar, inte färre. 

Så jag bestämde mig för att gå till botten med detta. Kan det verkligen vara så att den som drar ordvitsar är dum, tråkig och fantasilös? Det visade sig att det är precis tvärtom. 

Enligt en studie från New Mexico University är förmågan att konstruera och leverera ordvitsar ett tecken på hög verbal intelligens

Undersökningen visade också att det är lättare för ordvitsare att hitta en sexpartner. Japp, du läste rätt. Du får alltså ligga mer om du är rolig och har språkbegåvning. 

Och när man tänker efter är det ju inte direkt konstigt. Rimligtvis borde ju förmågan att snabbs kunna vända och vrida på ord för att locka till skratt vara ett tydligt tecken på intelligens. Istället för att låta skämtet bestå av ett prutt-ljud eller en nedsättande kommentar om någon annan så skämtar man genom att leka med språket. Givetvis är det ett tecken på intelligens!

Men hur kommer det sig att så många avskyr de smarta skämten? Är det ett tecken på ointelligens? Nej, inte direkt. 

Peter McGraw, forskare vid Colorado University har en teori om att suckarna beror på att ordvitsaren demonstrerar intelligens och kvickhet, och därmed ställer krav på sin omgivning. McGraw kallar det ”godartad överträdelse”, skriver The Atlantic. Den som lyssnar på ordvitsen tappar kontroll över situationen när någon vänder och vrider på språket. Därför uppstår ilska. En slags jantelag helt enkelt. 

Det är med andra ord inte ordvitsaren som ska ändra sitt beteende, utan den som hatar ordvitsarna. Kom ihåg det nästa gång någon säger "amen sluta" när du lagt den perfekta vitsen. 

Karl Anders Lindahl

Gillar du ordvitsar? Här är 16 riktigt sköna göteborgsvitsar!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Gillar du ordvitsar?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela