Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är den: Den kompletta överlevnadsguiden för tjejer

- 08/03/2018, 11:04
Jenny Carlsson.

En överlevnadsguide för tjejer

Malin Nilsson/Pixabay

Här kommer ett gäng tips på hur du som tjej kan bete dig för att minska risken att bli överfallen när du befinner dig utomhus. För allt ansvar ligger ju på oss, eller hur?

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om du är kvinna har du garanterat någon gång i ditt liv känt dig förföljd när du rör dig i din hemmiljö ensam på kvällen. Här kommer några steg att följa för att dina chanser att överleva ska bli bättre. 

1. Ring en kompis

Om du är på väg hem själv efter mörkrets inbrott är det alltid bättre att prata med en kompis när du går själv. En förövare kanske inte lika enkelt närmar sig då och skulle kompisen på andra sidan luren plötsligt höra ett skrik kan den alltid ringa efter hjälp. 

2. Låtsas ring en kompis

Har du ingen kompis som kan svara just då, låtsas att du pratar med någon. Säg gärna att du ser personen längre fram eller att du strax är framme.

3. Köp ett överfallslarm/överfallssprej

Lägg lite pengar på att köpa en produkt som antingen kan skrämma bort en förövare, märka förövaren eller dra uppmärksamhet till dig om du skulle bli överfallen. 

4. Verka inte för full

Är du full så kan du bli ett enklare byte för en förövare. Om du är på väg hem själv efter en festkväll, byt till fotriktiga skor om du har haft klackar så att du kan gå rakt och verka mer nykter. 

Att gå ensam i mörkret är bland det mest obehagliga du kan göra som kvinna
Att gå ensam i mörkret är bland det mest obehagliga du kan göra som kvinna. Bildkälla: Pixabay

5. Åk taxi

Om du har tur är det här ett säkrare alternativ än att gå eller åka kollektivt. Om inte taxichauffören visar sig vara en förövare. Det säkraste är att ringa en kompis även när du åker taxi.

6. Se inte glad ut

Att le åt folk kan av en förövare misstolkas som en invit. Så det är bäst att lägga på en något surare min när du är utomhus ensam.

7. Bli inte arg

Men du bör samtidigt inte göra för mycket väsen av dig eller säga ifrån med för mycket kraft om någon man skulle närma sig när du sitter på busshållplatsen och väntar på nattbussen. En arg man kan alltid bli farlig. Så närmar sig någon, försök att bara gå undan utan att dra för mycket uppmärksamhet till dig. 

8. Om du åker tunnelbana, byt vagn

Åker du tunnelbana utan sällskap och en man i vagnen börjar bete sig konstigt mot dig, byt hellre vagn vid nästa station så att du kan åka vidare.

9. Håll nycklarna i handen

Att hålla nycklarna hårt knutna i näven är bra för att kunna använda som vapen ifall du skulle bli överfallen. Placera nycklarna mellan fingrarna som i bilden nedan.

Använd din nyckelknippa som vapen.
Använd din nyckelknippa som vapen. Bildkälla: Privat

10. Visa inte var du går av

Rädslan bland kvinnor att någon ska följa efter dig när du gått av tunnelbana eller buss är stor. Ett tips för att minska risken för att någon ska hinna se var du går av är att sitta kvar så länge du kan innan tunnelbanan eller bussen stannar. Om du kan dölja att du trycker på stoppknappen är det också bra.

11. Gå inte när buskar/bildörrar/trappuppgångar

Gå hellre mitt i en upplyst gata där risken för att du blir indragen i något utrymme är mindre. 

Eller om män bara kunde sluta våldta, misshandla och mörda kvinnor så skulle vi kunna radera hela den här artikeln. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du rädd när du går hem ensam på kvällen?