Stockholm

Sorry alla SD-väljare – det kommer inte bli något samarbete

Karl Anders Lindahl.
Sverigedemokraterna vill inte ens samarbeta, skriver Lindahl. Foto: Nyheter24/TT/Fredrik Sandberg

KARL ANDERS LINDAHL. Men det är inte de andra partierna som kommer stå i vägen för samarbete med Sverigedemokraterna – i slutändan kommer det vara SD själva.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Opinionen tycks ha sagt sitt: Sverigedemokraterna ska samarbetas med – inte stängas ute. Efter nya Sifo som pekar just på att 61 procent av väljarna vill att partierna ska släppa in SD i värmen kräver nu många att Moderaterna och Socialdemokraterna ska öppna dörren. 

Men tänk om Sverigedemokraterna inte vill? Tänk om över en femtedel av svenska folket just nu stödjer ett parti som inte ens vill använda väljarnas förtroende?

Nej, att faktiskt sikta in sig på makt ligger inte i Sverigedemokraternas strategi. 

I stället lär SD fortsätta att vara i konstant opposition – det är nämligen så partiet har jobbat hittills.  Här är ett par exempel:

Innan valet 2014 ville SD ha hårdare regleringar när det gällde valfriheten i välfärden. Men när sossarna vann valet ändrade sig SD när det gällde det vallöftet. I stället gick partiet åt höger. 

Man gick så mycket åt höger att man inför valet 2018 sa att man ville avskaffa värnskatten. Nu när januaripartierna tog bort just värnskatten menar SD att det var ett stort misstag. 

Det finns fler exempel, men mönstret är tydligt. Sverigedemokraterna är beredda att ändra sin politik och skrota vallöften för att få vara i opposition. Om Ulf Kristersson blir statsminister kan jag lova att SD kommer ta ett jättekliv till vänster och fördöma Moderaternas politik. 

Man vill helt enkelt inte vara med och bestämma.

När Jimmie Åkesson i den senaste partiledardebatten om samarbete med Löfven slingrade sig SD-ledaren och svarade att man tänker inte ”vara ett alibi” för regeringens politik. 

Dessutom har SD väljare som hatar alla andra partier, eller ”sjuklövern” som de kallas. Om SD blir ett stödparti till ett av dessa partier kan luften helt gå ur rörelsen. 

Så sorry alla SD-väljare. Det finns en risk att ni kastat bort era röster. 

Karl Anders Lindahl

Här kan du läsa fler texter av Nyheter24:s Karl Anders Lindahl

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.