Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 strålande skäl att sluta äta kött

- 28/10/2019, 14:12 -
Därför ska du sluta upp med köttätandet.

7 skäl att sluta äta kött.

Tomas Oneborg/SvD/TT

Söker du en anledning att ta tillfället i akt och visa köttet var dörren ut är? Här kommer sju strålande skäl till varför du bör sluta äta kött och börja gnaga på en morot istället.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I veckan kom rapporten att de tre matjättarna Axfood, Ica och Coop är överens. Alla lägger de stora resurser på att öka försäljningen av växtbaserade köttsubsitut, skriver SvD

Närproducerat svenskt kött är inte längre den stora trenden. Utvecklingen kunde inte vara mer tydlig: kunderna efterfrågar vegetariskt. 

Att trenden utvecklas åt det vegetariska hållet är ju inte förvånande, med tanke på att animalieproduktionen står för cirka 15 procent av världens totala växthusgaser, enligt Jordbruksverket. Konsumtionen av kött är förknippad med en stor klimatpåverkan.

Är du fortfarande inte övertygad om varför du bör välja en vegetabilisk kost? Här ger jag dig några stöttepelare.

7 STRÅLANDE ANLEDNINGAR ATT INTE ÄTA KÖTT

1. Rädd att få i dig för lite protein? 100 gram stekt nötkött innehåller 26,67 gram protein. Både sojabönor och vegebitar innehåller tio gram mer protein per 100 gram än nötkött, enligt Livsmedelsverket

2. Orolig för att du släpper ut mycket växthusgaser genom ditt sätt att leva? Passa på att göra Greta Thunberg glad och ät vegetariskt för att minska dina utsläpp. Det är ju faktiskt så att din måltid leder till olika mycket utsläpp beroende på hur du äter. Mindre kött leder till mindre klimatpåverkan

3. Gör det för hälsan! Ja det är ju faktiskt så att kött ökar risken för tjock– och ändtarmscancer, enligt Livsmedelsverket. Äter du mindre än 500 gram kött i veckan minskar du den risken. 

4. Gör det för plånkan! Baljväxter såsom linser, bönor och ärtor ger mycket näring för pengarna. Om du dessutom kokar baljväxterna själv blir det ännu billigare.

5. Gör det för djuren. När djuren är på väg till slakteriet så händer det att de skadas mycket allvarligt. Livsmedelsverkets veterinärer har slagit larm om ökade skador på kycklingar som fraktas till Guldfågels slakteri. Flera av kycklingarna har vid flertalet tillfällen haft brutna vingar som gjort att benpiporna har stuckit ut. 

6. Tycker du att det är dubbelsidigt att för miljöns skull äta mer vegetariskt om bönorna eller linserna transporteras från exempelvis Kina? Nja. Du behöver inte oroa dig. Sveriges myndighet för utrikeshandel har gått ut med en rapport som slår hål på myterna. Växthusgasutsläppen från produktionsledet har större effekt på varans totala klimatpåverkan än vad transportledet har. Alltså är det viktigare vad det är för varor vi producerar, än hur varan transporteras. 

7. Gör det för betesmarkerna och den biologiska mångfalden. Vi vill ju ha kvar de öppna landskapen och våra ekosystem, visst? Landskapet kommer ju inte att växa igen för att fler väljer att bli vegetarianer. Om vi äter mindre kött, kan vi låta de djur vi redan har beta på obrukade betesmarker. Vi behöver inte fler betesdjur, utan de djur vi redan har ska beta på större områden och framförallt på rätt ställen.

Har du börjat fundera över att ändra dina kostvanor ännu? Om inte så är det hög tid. Fram tills du har tänkt klart tänkte jag ta fram en morot och gnaga lite på den.

Emmy Norgren

Krönikör Nyheter24

Kommer du att spola köttet?