Stockholm

Därför behövs den internationella mansdagen – trots allt

Därför behövs den internationella mansdagen – trots allt.
Därför behövs den internationella mansdagen – trots allt. Foto: Foto: Shutterstock

Män tjänar mer än kvinnor och är överrepresenterade i alla brottstyper. Denna information kan leda till frågan vad den internationella mansdagen egentligen har för syfte och om den överhuvudtaget behövs?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den internationella mansdagen är kommen. Sannerligen diskuterad och omdebatterad. Den internationella mansdagen har infallit den 19 november varje år sedan 1999. En relativt ny temadag, med andra ord. 

I samband med dagen brukar det ifrågasättas om den verkligen är nödvändig, kan den bidra med någon form av värde som den internationella kvinnodagen gör? En del menar att varje dag är internationella mansdagen. 

Det stämmer att det finns många anledningar att ifrågasätta om dagen verkligen behövs. 

LÖNEGAPET

Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och lägre pension än män. Förra året tjänade män i genomsnitt 36 500 kronor i månaden och kvinnor 32 600 kronor, enligt SCB

Svenska män äger också dubbelt så mycket som kvinnorna. Av det privata aktieinnehavet i Sverige kontrollerar männen 66 procent. De äger också 66 procent av bilarna på svenska vägar, och 62 procent av skogsfastigheterna i landet.

ÖVERREPRESENTERADE I BROTT

Att de flesta brotten begås av män är inte en nyhet. Män är överrepresenterade bland gärningspersonerna för samtliga brottstyper. I korthet utgör män 86–98 procent av gärningspersonerna, enligt BRÅ

I könsrepresentationen av vilka som utsatts för våldtäkt visar siffror från BRÅ att 9,9 procent av kvinnorna i befolkningen 2018 hade utsatts för en våldtäkt, jämfört med männens 1,6 procent. I princip var tionde kvinna har blivit våldtagen i Sverige.

I våld i nära relationer är män överrepresenterade. År 2018 misstänktes 7 160 personer för misshandel mot en kvinna som de hade eller tidigare hade haft en nära relation med. Av de misstänkta personerna var 96 procent män, enligt BRÅ.

DÄRFÖR BEHÖVS TROTS ALLT INTERNATIONELLA MANSDAGEN

En sådan mansroll som presenteras ovan är uppenbart skadlig för män. Den mansroll som samhället förespråkar med attityder och egenskaper likt dessa kan rent av vara farliga för män.

En mansbild som formas av våldsamhet, känslokallhet och sexuellt våld skapar i vissa fall depression. Och eftersom depression är en riskfaktor för suicid kan samhällets mansbild i allra värsta fall bidra till självmord eller självmordsförsök. 

Faktum är att två tredjedelar av de som avled i suicid år 2018 var män, enligt Folkhälsomyndigheten. Den normativa bild som förmedlas om vad mansrollen innebär är uppenbart svårt för män att anpassa sig efter.

Därför är det viktigt att fortfarande ha en internationell mansdag, för att belysa vilka samhällsproblem och vilken tragik en förvrängd mansroll kan leda till. 

/Emmy Norgren krönikör Nyheter24

Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 2 timmar sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 3 timmar sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: igår 21:12

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: igår 21:04

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: igår 20:18

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: igår 20:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.