Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skyll inte bara på Kinas köttmarknader – våra matvanor leder också till sjukdomar

- 09/05/2020, 16:05 -

Foto: Teresa Crawford

EMMY NORGREN: Vi svenskar måste sluta skylla på Kinas matmarknader och ta vårt eget ansvar att äta mindre kött. Pandemier har sin grund i köttkonsumtion. Men även antibiotkaresistens har sin grund i köttätande...

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Just köttätande är en betydande orsak till att nya pandemier uppstår. I januari stod det klart att coronaviruset hade uppstått bland levande djur på en marknad i Wuhan.

I Sverige har vi inga liknande köttmarknader med djur i bur som säljs levande. Faktum är att vi i jämförelse med andra länder har en väldigt bra djurhållning.

Men det är inte helt problemfritt. Vi i västvärlden måste också förändra våra kostvanor och allra mest vårt köttätande. 

Inte för att minska risken för att en ny pandemi startar, utan för att förebygga framtida antibiotikaresistens.

I SVERIGE HAR VI GOD DJURHÅLLNING

Inga kända pandemier har uppstått i Sverige och vi har även en ansvarsfull användning av antibiotika. Sedan 1986 är det i Sverige förbjudet att ge djur antibiotika annat än i medicinskt syfte. Svenskt kött är med andra ord väldigt "rent." 

Däremot står vi inför en problematik när vi äter utländskt importerat kött. Exempelvis är kött från Cypern, Spanien och Italien värst när det gäller att ge antibiotika till boskapsdjur, enligt SVT.

Antibiotika som används i produktionen ger indirekta effekter på vår folkhälsa, eftersom antibiotikaresistensen ökar bland bakterier. 

ATT ÄTA KÖTT KOMMER ATT LEDA TILL ATT FLER BLIR RESISTENTA MOT BAKTERIER

Detta globala antibiotika-köttproblem kommer inte leda till en pandemi där fler dör. Men det kommer att leda till att bakterierna blir resistenta mot antibiotikan.

Det kommer leda till att fler blir sjuka i sjukdomar vi tidigare kunde bota, men som inte antibiotikan längre biter på.

Vilket i sin tur leder till att fler människor dör. 

HAR DU RENT MJÖL I PÅSEN?

Vad är bäst? En djurmarknad med vilda djur i trånga burar fulla med muterade virus, eller antibiotika-fullproppat kött i en charkdisk på Ica? 

För att förändra djurhållningen och risken att antibiotikaresistens blir värre, så måste vi i Sverige se över och ändra våran efterfrågan på kött.

Sluta anklaga Kina och fråga dig var du själv står, har du rent mjöl i din egen påse?